Smakosze.pl Porady Najgorsze możliwe miejsce do przechowywania czosnku. Od razu traci świeżość
canva/apeyron

Najgorsze możliwe miejsce do przechowywania czosnku. Od razu traci świeżość

17 kwietnia 2023

Czosnek jest popularną przyprawą, której przechowywanie może sprawić trudność. Choć aromatyczny składnik nie powinien trafić do lodówki, wielu z nas właśnie tam go umieszcza, mając nadzieję, że dłużej zachowa świeżość. Inne miejsce będzie dużo lepsze.

Jak przechowywać czosnek?

Aby zachować świeżość warzywa jak najdłużej, należy umieszczać jego główki w suchym, przewiewnym, chłodnym i ciemnym miejscu. Obieg powietrza utrudni formowanie się pleśni, a brak dostępu światła zapobiegnie kiełkowaniu czosnku.

Świetnym pomysłem będzie wrzucenie go do lnianego woreczka lub pojemnika czy słoika z nieszczelną pokrywką i przeniesienie takiego „opakowania” do szuflady szafki kuchennej, gdzie trzymamy inne suche produkty. Czosnek dobrze przechowuje się z cebulą, która wymaga bardzo podobnych warunków.

Zawsze pij kawę o tej porze. Ma wtedy najlepsze działanie, same korzyści

Czosnek nie może trafić do lodówki

Wiele osób popełnia ten błąd, że wkłada czosnek do szuflady na warzywa. W miejscu tym niestety panuje zbyt niska temperatura i zbyt wysoka wilgotność. Takie warunki nie sprzyjają zachowaniu aromatu i mogą doprowadzić do pojawienia się pleśni.

Jeśli mamy nadmiar przyprawy, możemy ją obrać, zmiażdżyć i wymieszać z solą. W tej formie przetrwa kilka dni. Możemy też ząbki bez łupin zalać oliwą. Niektórzy mrożą także całe główki zawinięte osobno i szczelnie w folię aluminiową.

Do czego pasuje czosnek?

Charakterne warzywo wzbogacić zarówno potrawy mięsne, jak i wegetariańskie. Dodawajcie go śmiało do wszelkich kotletów, sosów czy kiszonek. Dobrze sprawdzi się też w bulionach.

Na naszej stronie znajdziecie przepisy, do których przyda się czosnek. Polecamy aromatyczne masło , które doskonale pasuje zarówno do pieczywa, jak i do przygotowania dewolaja . Spróbujcie też koniecznie purée ziemniaczanego z dodatkiem czosnku .

Czosnek można przechowywać z cebulą.png
canva/KibrikElena
Przenigdy nie wyrzucaj przejrzałych bananów. Zrobisz z nich lody, a ze skórki nawóz
Przenigdy nie wyrzucaj przejrzałych bananów. Zrobisz z nich lody, a ze skórki nawóz
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy