Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Proste i smaczne masło czosnkowo- ziołowe. Przepis krok po kroku

Proste i smaczne masło czosnkowo- ziołowe. Przepis krok po kroku

Masło czosnkowo-ziołowe - prosty przepis
canva/Yana Gayvoronskaya

Masło czosnkowo-ziołowe jest świetnym dodatkiem do pieczywa i wielu innych. Prosty w przygotowaniu i aromatyczny tłuszcz nie raz urozmaici wasze posiłki. Kilka składników zamienić masło w fantastyczne smarowidło. Spróbujecie?

Jeśli szukacie czegoś, co będzie pasowało do chrupiącego, świeżego chleba, masło czosnkowo-ziołowe sprawdzi się idealnie. Kremowy i pełen aromatu tłuszcz o wyrazistym smaku spodoba się nawet wybrednym.

Przygotowanie takiego przysmaku jest wyjątkowo proste. Wystarczy posiekać ulubione zioła i połączyć je ze świeżo posiekanym czosnkiem i całość dodać do mięciutkiego masła. Po schłodzeniu smarowidło będzie gotowe.

Przepis na świetne masło czosnkowo-ziołowe

Składniki:

  • 1 kostki masła

  • 4-5 ząbków czosnku

  • 1 łyżka listków oregano

  • 1 łyżka listków bazylii

  • 2-3 gałązki świeżego tymianku

  • szczypta soli

  • odrobina pieprzu

Jak zrobić masło czosnkowo-ziołowe? Prosty patent na dodatek do chleba

Masło wyjmujemy z lodówki, by nieco zmiękło. Czosnek obieramy i rozdrabniamy w prasce lub siekamy. Przenosimy go do większej miski. Bazylię i oregano płuczemy i siekamy, wsypujemy do naczynia z czosnkiem.

Tymianek rozcieramy w dłoniach nad miską, dodając listki do pozostałych składników. Solimy i oprószamy pieprzem. Na koniec wrzucamy pokrojony miękki tłuszcz i mieszamy go dokładnie z dodatkami. Wstawiamy do lodówki, aby nieco zastygł.

Masło czosnkowo-ziołowe podajemy ze świeżym pieczywem. Szczególnie polecamy znakomity chleb z garnka. Taki przysmak świetnie sprawdzi się też do przyrządzenia dewolaja.

Masło czosnkowo-ziołowe jest znakomite
canva/Popoja

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: