Proste i smaczne masło czosnkowo- ziołowe. Przepis krok po kroku
Masło czosnkowo-ziołowe jest świetnym dodatkiem do pieczywa i wielu innych. Prosty w przygotowaniu i aromatyczny tłuszcz nie raz urozmaici wasze posiłki. Kilka składników zamienić masło w fantastyczne smarowidło. Spróbujecie?
Jeśli szukacie czegoś, co będzie pasowało do chrupiącego, świeżego chleba, masło czosnkowo-ziołowe sprawdzi się idealnie. Kremowy i pełen aromatu tłuszcz o wyrazistym smaku spodoba się nawet wybrednym.
Przygotowanie takiego przysmaku jest wyjątkowo proste. Wystarczy posiekać ulubione zioła i połączyć je ze świeżo posiekanym czosnkiem i całość dodać do mięciutkiego masła. Po schłodzeniu smarowidło będzie gotowe.
Przepis na świetne masło czosnkowo-ziołowe
Składniki:
1 kostki masła
4-5 ząbków czosnku
1 łyżka listków oregano
1 łyżka listków bazylii
2-3 gałązki świeżego tymianku
szczypta soli
odrobina pieprzu
Jak zrobić masło czosnkowo-ziołowe? Prosty patent na dodatek do chleba
Masło wyjmujemy z lodówki, by nieco zmiękło. Czosnek obieramy i rozdrabniamy w prasce lub siekamy. Przenosimy go do większej miski. Bazylię i oregano płuczemy i siekamy, wsypujemy do naczynia z czosnkiem.
Tymianek rozcieramy w dłoniach nad miską, dodając listki do pozostałych składników. Solimy i oprószamy pieprzem. Na koniec wrzucamy pokrojony miękki tłuszcz i mieszamy go dokładnie z dodatkami. Wstawiamy do lodówki, aby nieco zastygł.
Masło czosnkowo-ziołowe podajemy ze świeżym pieczywem. Szczególnie polecamy znakomity chleb z garnka. Taki przysmak świetnie sprawdzi się też do przyrządzenia dewolaja.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Domowe mieszanki przypraw. Zaoszczędzisz pieniądze, nie tracąc smaku. Mamy aż 4 przepisy
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama