Smakosze.pl Dieta Najgorsze orzechy, jakie można kupić. Dietetyk załamuje ręce
fot. Canva

Najgorsze orzechy, jakie można kupić. Dietetyk załamuje ręce

25 grudnia 2024

Znany dietetyk Michał Wrzosek zwrócił uwagę na to, jakich orzechów powinniśmy unikać. Choć osoby jego profesji zazwyczaj namawiają nas do jedzenia tych przysmaków, okazuje się, że nie wszystkie takie przekąski są sobie równe.

Jakie orzechy kupować

Dietetycy kochają orzechy. Przekonują nas często, że to jedno z najlepszych źródeł dobrych tłuszczów, jakie można znaleźć. A masło orzechowe uważają za najlepszy produkt tego typu, który możemy włączyć do naszej diety .

Jednak orzechy orzechom nierówne i nawet najwięksi fani zdrowego żywienia muszą to przyznać. I nie chodzi nawet o oczywistość, czyli to, że powinniśmy unikać solonych smażonych orzeszków. Te w ogóle nie powinny włączać się do kategorii orzechów, a znajdować na regale z chipsami i podobnymi przekąskami, które najlepiej omijać szerokim łukiem.

kupowanie migdałów
fot. Canva
Włóż do garnka i zagotuj. Tak pozbędziesz się zapachu ryby z kuchni

Dietetyk ostrzega przed orzechami

Michał Wrzosek, dietetyk znany z mediów społecznościowych , dodał do tego coś jeszcze. Ekspert, który niejednego z nas uchronił już przed błędnym wyborem dietetycznym, zwraca uwagę nie tylko na gatunek czy postać orzechów, lecz także na sposób ich przechowywania.

Jak zauważa Wrzosek, w orzechach przechowywanych luzem mogą znajdować się niebezpieczne związki. Podkreśla zwłaszcza możliwość skażenia aflotoksynami . Te związki pochodzenia grzybiczego najczęściej znajdują się właśnie w orzeszkach, a także w zbożu pochodzenia tropikalnego. Mają działanie mutagenne i mogą przyczyniać się do rozwoju raka.

Dietetyk: nie kupuj orzechów na wagę

Aflotoksyny rozwijają się dobrze w kontakcie z powietrzem . Dlatego Wrzosek radzi, by kupować orzeszki w opakowaniach, a nie te na wagę. Zakup takich produktów w szczelnym opakowaniu i od zaufanego producenta jest bezpieczniejszym rozwiązaniem. Zaś otwartej paczki nie przechowujmy w kuchni zbyt długo .

Nic z tego nie powinno nas zniechęcać do jedzenia orzeszków i pestek w różnych postaciach. Można dodawać je do deserów, lecz także do sałatek . Dobrze jest też używać ich jako przekąski, zwłaszcza podczas górskich spacerów, kiedy przydaje się dużo łatwej do zmobilizowania i zdrowej energii.

Wypróbuj też przepis na karpia według Karola Okrasy i świąteczny schab ze śliwką .

Tak uratujesz za kwaśny barszcz czerwony. To patent na wagę złota
Gotowanie mrożonych pierogów krok po kroku. Nie ma mowy, że coś się nie uda
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy