Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Świąteczny schab ze śliwką. Trzymaj się 3 zasad, a będzie soczysty i delikatny
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 16.12.2024 21:00

Świąteczny schab ze śliwką. Trzymaj się 3 zasad, a będzie soczysty i delikatny

schab ze śliwką
Fot. Canva/Teresa Kasprzycka

Schab ze śliwką wyjdzie soczysty, delikatny i dosłownie rozpłynie się w ustach. Należy tylko zastosować te 3 sprawdzone zasady. Gwarantują one efekt, który każdy doceni w Boże Narodzenie. 

Schab w rękawie, czyli soczysty i pyszny

Jaka potrawa będzie smakować i zrobi wrażenie na domownikach w Boże Narodzenie? Takim pewniakiem jest schab ze śliwką. Można jeść go na ciepło, ale smakuje też na zimno. Mięso wyróżnia się soczystością i miękkością. To zasługa pieczenia schabu w rękawie.

Jednak warto pamiętać, że taki doskonały efekt gwarantują też 3 zasady. Zapewniają one soczystość i delikatność. 

  • 1 zasada to przygotowanie marynaty z musztardą
  • 2 zasada to dodanie masła do śliwek
  • 3 zasada to pieczenie w rękawie lub w żaroodpornym naczyniu pod przykryciem. Dzięki temu mięso się nie wysuszy. 

Poniżej prezentujemy przepis na soczysty schab ze śliwką na Boże Narodzenie. Dzięki niemu to danie przygotujesz z łatwością. 

schab ze śliwką
Fot. Canva
Ta sałatka co roku jest hitem na święta. Znika ze stołu szybciej, niż jarzynowa

Jak zrobić soczysty schab ze śliwką na święta?

Składniki na marynatę:

  • 3 liście laurowe
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki musztardy
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka majeranku
  • ½ łyżeczki soli

Składniki:

  • 1 kg schabu (wcześniej zamarynowanego)
  • ¼ kg suszonych śliwek
  • 2 łyżki masła
  • pieprz

Przygotowanie dania zacznij od przygotowania marynaty do mięsa. Dzięki niej będzie ono soczyste, kruche i aromatyczne. Do miseczki wlej, olej, dodaj musztardę, czosnek przeciśnięty przez praskę, wsyp majeranek i sól. Składniki dokładnie wymieszaj. 

Marynatą natrzyj wcześniej opłukane i osuszone mięso. Odstaw je na godzinę w chłodne miejsce. Śliwki oprósz pieprzem wymieszaj z masłem. Zamarynowane mięso natnij przez środek tak, by  powstał kanał. Wyjmij go i nałóż w to miejsce ciasno śliwki. 

Schab ze śliwkami hitem świąt

Przygotuj rękaw do pieczenia i włóż do niego mięso. Rękaw szczelnie zamknij, włóż do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Zajmie to 60 minut. Następnie 15 minut przed końcem pieczenia rozetnij rękaw i podkręć temperaturę do 220 stopni.

Dzięki temu schab będzie miał chrupiącą skórkę. Po upływie tego czasu mięso jest gotowe do podania. Wychodzi soczyste jak nigdy dotąd i smakuje nawet największym niejadkom. Dlatego warto trzymać 3 zasad opisanych na początku artykułu, a danie wyjdzie, że palce lizać. Pisaliśmy o tym, jak smażyć karpia według wskazówek od Tomasza Strzelczyka. Polecaliśmy też przepis na kompot z suszu od Macieja Kuronia. 

schab ze śliwką
Fot. Canva/arfo

Źródło: haps.pl