Smakosze.pl Dieta Najgorsze owoce, jakie możesz kupić. Podnoszą cholesterol i prowadzą do nadwagi
Fot. Canva/al62

Najgorsze owoce, jakie możesz kupić. Podnoszą cholesterol i prowadzą do nadwagi

25 listopada 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Owoc owocowi nierówny. Okazuje się, że nie wszystkie owoce są tak samo zdrowe i bogate w witaminy. Niektóre z nich w ogóle nie powinny trafić się do naszej diety. Dowiedz się, o jakie produkty chodzi i unikaj ich jak ognia.

Owoce nie zawsze są zdrowe

Dietetycy, a nawet lekarze zachęcają do spożywania owoców . Są dobrym źródłem witamin, a także cennych wartości odżywczych, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Wielu myśli, że wystarczy do diety dodać jakiekolwiek owoce i sprawa załatwiona.

Tymczasem okazuje się, że działanie na oślep i bez planu może przynieść niepożądany, wręcz szkodliwy efekt. Nie każdy owoc jest tak samo zdrowy i dlatego nie warto ich spożywać. Poniżej znajdziesz produkty, które nie powinny trafić do naszej diety.

owoce w syropie.jpg
Fot. Canva/Petchjira
Wsyp 3 łyżki do ugotowanych ziemniaków. Kopytka wyjdą idealne

Te owoce są najgorsze

W okresie jesienno-zimowym, kiedy brakuje świeżych owoców, wielu poszukuje ich zamienników. Jedni stawiają na te mrożone, a jeszcze inni na owoce w syropie. O ile do tych pierwszych, mrożonych, nie można mieć zastrzeżeń, o tyle te drugie, to najgorszy możliwy wybór. Nie daj się omamić tym, że takie owoce są zawsze pod ręką i że tak wiele można z nich przygotować. Zawierają zbyt wiele cukrów , które są tuczące, a zamiast witamin otrzymamy porcję szkodliwych substancji.

Dlaczego owoce w syropie są niezdrowe?

Owoce w syropie oprócz wspomnianych cukrów zawierają także syrop glukowozo-fruktuzowy, który podnosi poziom złego cholesterolu we krwi. W dodatku spożywanie tych owoców może prowadzić do niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby, która w konsekwencji doprowadzi do marskości tego narządu.

Oprócz owoców i dodanego cukru, w skład kupionego przetworu często wchodzi syrop glukozowo-fruktozowy, który niestety sieje spustoszenie w naszym organizmie. Może zakłócać pracę wątroby, sprawiać, że czujemy się ciagle głodni, podwyższać poziom złej frakcji cholesterolu LDL i trójglicerydów, przyczyniając się do rozwoju cukrzycy typu 2, tym samym zwiększając ryzyko otyłość – wyjaśnia w rozmowie z abcZdrowie dietetyczka Ewa Białecka.

Ponadto owoce z puszek zawierają również konserwanty, polepszacze smaku i barwniki. Dlatego odradza się spożywania takich produktów. Wybieraj tylko świeże owoce, a będziesz mieć pewność, że jesz zdrowo i dobrze dla organizmu.

Sprawdź także, jaką rybę podać na święta oraz co dodać do ciasta na kopytka .

świeże owocr.jpg
Fot. Canva/baibaz
Książulo przeprosił swoich widzów. Powód nie mieści się w głowie
Taką rybę podam w tym roku na Wigilię. Rodzina za nią przepada
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy