Smakosze.pl Produkty Najgorszy miód, szkodzi tak jak cukier. Natychmiast przestań go kupować
Fot. Canva

Najgorszy miód, szkodzi tak jak cukier. Natychmiast przestań go kupować

16 lutego 2025
Autor tekstu: Adam Moskal

Właściwości zdrowotne miodu są znane od setek lat. Jednak nie wszystkie są tak zdrowe, jak nam się wydaje. Jakich miodów lepiej nie kupować? Na sklepowych półkach możemy spotkać produkty niewarte swojej ceny.

Czy każdy miód jest zdrowy?

Miód ma niezwykłe właściwości, z których korzystamy od setek lat. Jest przede wszystkim naturalnym źródłem cukrów . To nie wszystko, ponieważ miód ma też właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Właśnie to sprawia, że jest zdecydowanie lepszą opcją niż tradycyjny cukier .

Kolejną zaletą jest spora ilość przeciwutleniaczy, a to sprawia, że miód doskonale wspiera odporność. Jednak nie każdy miód jest tak zdrowy, jak nam się wydaje? Koniecznie zobaczcie, którego lepiej nie kupować.

miód
Fot. Canva/LittleCityLifestylePhotography, Getty Imagrs Signature
Obsmażam w tej marynacie i wkładam do piekarnika. Zwykłe schabowe nie mogą się z nimi równać

Ten miód wcale nie jest zdrowy

Jak już wiadomo, miód ma wiele cudownych właściwości. Mimo to są też takie, które wcale nie różnią się od cukru. Wszystko przez sposób produkcji. Jakich miodów zdecydowanie lepiej nie kupować?

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem.

Niekorzystne dla zdrowia są przede wszystkim miody wytwarzane sztucznie. Wyglądają i smakują praktycznie jak miód produkowany przez pszczoły. Jednak to nie wszystko. Miodów, których lepiej nie kupować jest więcej.

Miód od pszczół niewarty uwagi

Miód sztuczny to nie wszystko. Uważać powinniśmy też na miody, które są pasteryzowane. W czasie procesu pasteryzacji niszczone są szkodliwe drobnoustroje, jednak proces ten wpływa też na dobre składniki.

W czasie pasteryzacji z miodu znikają enzymy i przeciwutleniacze. To właśnie one odpowiadają za właściwości prozdrowotne miodu. Jaki więc miód najlepiej wybrać? Jak najbardziej naturalny. Zobacz też, co zrobić, żeby kawa była zdrowsza .

miód
Fot. Canva/RossHelen
Żadne gołąbki, ten obiad smakuje 100 razy lepiej. Musisz tego spróbować
Duża sieć otwiera nowe sklepy. Będą czynne w każdą niedzielę
Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy