Smakosze.pl Przepisy Najgorszy składnik, jaki możesz dodać do sałatki jarzynowej. Zrujnuje jej smak
Fot. Canva/Elena_Danileiko

Najgorszy składnik, jaki możesz dodać do sałatki jarzynowej. Zrujnuje jej smak

28 października 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Sałatka jarzynowa od lat jest klasycznym daniem kuchni polskiej. Pomimo tak dużej popularności, nie każda gospodyni wie, co dokładnie powinno trafić do sałatki. Jeden powszechny składnik może zepsuć smak całej kompozycji, dlatego należy go pomijać. Koniecznie dowiedz się, o jaki produkt chodzi, a następnie poznaj najlepszy przepis na jarzynową.

Sałatka jarzynowa ulubionym daniem Polaków

Polacy kochają wracać do dobrego jedzenia. Świadczy o tym właśnie sałatka jarzynowa, która przed kilkoma laty zachwyciła wszystkich na tyle, że teraz przygotowuje się ją na każdą możliwą okazję. Niezależnie od tego, czy są to święta, imprezy rodzinne, czy spotkania ze znajomymi zawsze pojawia się na nich klasyczna jarzynowa.

Połączenie gotowanych warzyw z majonezem i kilkoma dodatkami gwarantuje odpowiedni smak. Niestety wśród nich znajduje się także składnik, który całkowicie zepsuje smak dania. Czytaj dalej, a dowiesz się, czego nie dodawać.

cebula.jpg
Fot. Canva/_Alicja_
Sekret mielonych Gessler tkwi w 1 czynności. Nie każdy się nie na nią decyduje

Z czego powinna składać się sałatka jarzynowa?

Tym tajemniczym i psującym smak sałatki składnikiem okazuje się cebula. Dzieje się tak, ponieważ warzywo, które pochodzi z naszego kraju, ma ostry smak. Dodana do sałatki jarzynowej szybciej fermentuje, a to sprawia, że całe danie nabierze nieprzyjemnego zapachu. Jeżeli nie wyobrażasz sobie sałatki bez tego składnika, możesz spróbować sparzyć cebulę i dopiero wtedy użyć ją do przygotowania sałatki. Nie ma jednak gwarancji, że również i wtedy nie straci na smaku.

Poniżej umieściliśmy listę ze sprawdzonymi składnikami, z którymi sałatka jarzynowa zawsze wyjdzie idealna. Sprawdź ją dokładnie, a następnie zapoznaj się z przepisem umieszczonym w dalszej części artykułu.

Składniki:

  • 4 ziemniaki
  • 6 marchewek
  • 2 korzenie pietruszki
  • ¼ selera
  • 5 ogórków kiszonych
  • 2 jabłka
  • 5 ugotowanych na twardo jajek
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • majonez
  • pieprz
  • sól

Przepis na idealną sałatkę jarzynową?

Ziemniaki, marchew, korzeń pietruszki oraz seler obierz i dokładnie umyj. Następnie ugotuj warzywa do miękkości. Jabłka obierz, a następnie razem z ogórkami i ugotowanymi warzywami pokrój w małą kostkę. Jajka również drobno pokrój. Składniki umieść w misce.

Dodaj odcedzoną kukurydzę oraz groszek. Dodaj majonez, pieprz i sól. Wszystkie składnik wymieszaj, aby dokładnie się ze sobą połączyły. Wierzch możesz przyozdobić posiekanym szczypiorkiem. Gotową sałatką częstuj bliskich, a będą zachwyceni jej smakiem.

sałatka.jpg
Fot. Canva/wideonet
Weź banana, płatki owsiane i jajko. To szybkie danie zasługuje na jakąś nagrodę
Dodałam raz do pasty jajecznej i teraz robię tak cały czas. Te składniki pasują do niej, jak ulał
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy