Smakosze.pl Przepisy Najlepsze budyniowe ciasto bez pieczenia. Zrobisz je szybko i bez wysiłku
Screen z filmu na kanale YouTube Smaczny.tv

Najlepsze budyniowe ciasto bez pieczenia. Zrobisz je szybko i bez wysiłku

14 czerwca 2023

Ciasto bez pieczenia łączące w sobie delikatny krem budyniowy i chrupiące ciasteczka skusi niejednego łasucha. Prosty w przygotowaniu deser wymaga jedynie kilku składników i odrobiny cierpliwości podczas przyrządzania. Musicie spróbować — jest znakomity.

Przepis na ciasto bez pieczenia z budyniem

Składniki:

  • 180 g cukru (opcjonalnie)
  • 3 opakowania budyniu o masie 40 g np. waniliowy, karmelowy i bananowy
  • 1050 ml mleka lub napoju roślinnego
  • ulubione herbatniki maślane lub wegańskie
  • 250 ml śmietany kremówki lub mleka kokosowego z puszki
  • czekolada mleczna lub gorzka
Auchan właśnie rozsyła do ludzi niesamowite smsy. Rozdaje 100% zwrotu za zakupy

Jak zrobić smaczne ciasto bez pieczenia? Postawcie na krem budyniowy

Deser przygotowujemy z trzech smaków budyniu. Każdy z proszków rozprowadzamy wraz z 60 g cukru w 100 ml mleka lub napoju roślinnego. Jeśli kupiliśmy budynie ze słodzikiem, dodatek cukru pomijamy.

Osobno zagotowujemy 3 porcje nabiału — po 350 ml każda —  i rozprowadzamy w nich poszczególne mieszanki, aż uzyskamy gładki budyń. Każdy przykrywamy folią spożywczą tak, aby stykała się ona z powierzchnią smakołyku — to zapobiegnie tworzeniu się charakterystycznej skorupki na powierzchni.

Wszystko studzimy przez godzinę w lodówce. W formie układamy pierwszą warstwę ciasteczek. Na niej rozsmarowujemy pierwszy budyń. Czynności powtarzamy z pozostałymi smakami, kończąc z wierzchem z ciasteczek. Ciasto bez pieczenia wstawiamy do lodówki na godzinę.

Po tym czasie dekorujemy je ubitą na sztywno śmietanką i obsypujemy posiekaną lub startą na tarce czekoladą. Chłodzimy jeszcze przez 2-3 godziny. Podajemy do kawy. Smacznego.

Wskazówki dotyczące przyrządzenia ciasta bez pieczenia

Deser z ciasteczkami można bez trudu przyrządzić w wersji roślinnej. Zdecydowana większość sprzedawanych w sklepach proszków budyniowych jest wegańska. Wystarczy zatem przygotować je z wykorzystaniem napoju roślinnego — najlepiej sojowego, który ma skład najbardziej zbliżony do krowiego.

Kremówkę użytą do pokrycia wierzchu przysmaku można zastąpić mleczkiem kokosowym, które po dobrym schłodzeniu również ubijemy na delikatny i odpowiednio sztywny krem. Ponieważ smak kokosa będzie wyczuwalny, polecamy postawić na budyń kakaowy i malinowy — te smaki będą lepiej pasowały niż banan czy karmel.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na znakomite ciasta bez pieczenia. Szczególnie polecamy elegancką wersję klasycznej szarlotki . Być może skusi was też prosty patent na niewymagające użycia piekarnika tiramisu .

Ciasto bez pieczenia z budyniem jest pyszne.png

Babcia Ewa robi najlepsze placki ziemniaczane. Przy niej nawet Gessler może się schować
Prawie wszyscy popełniają błąd przy gotowaniu bobu. 1 trik rozwiąże ten problem
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy