Najlepsze budyniowe ciasto bez pieczenia. Zrobisz je szybko i bez wysiłku
Ciasto bez pieczenia łączące w sobie delikatny krem budyniowy i chrupiące ciasteczka skusi niejednego łasucha. Prosty w przygotowaniu deser wymaga jedynie kilku składników i odrobiny cierpliwości podczas przyrządzania. Musicie spróbować — jest znakomity.
Przepis na ciasto bez pieczenia z budyniem
Składniki:
- 180 g cukru (opcjonalnie)
- 3 opakowania budyniu o masie 40 g np. waniliowy, karmelowy i bananowy
- 1050 ml mleka lub napoju roślinnego
- ulubione herbatniki maślane lub wegańskie
- 250 ml śmietany kremówki lub mleka kokosowego z puszki
- czekolada mleczna lub gorzka
Jak zrobić smaczne ciasto bez pieczenia? Postawcie na krem budyniowy
Deser przygotowujemy z trzech smaków budyniu. Każdy z proszków rozprowadzamy wraz z 60 g cukru w 100 ml mleka lub napoju roślinnego. Jeśli kupiliśmy budynie ze słodzikiem, dodatek cukru pomijamy.
Osobno zagotowujemy 3 porcje nabiału — po 350 ml każda — i rozprowadzamy w nich poszczególne mieszanki, aż uzyskamy gładki budyń. Każdy przykrywamy folią spożywczą tak, aby stykała się ona z powierzchnią smakołyku — to zapobiegnie tworzeniu się charakterystycznej skorupki na powierzchni.
Wszystko studzimy przez godzinę w lodówce. W formie układamy pierwszą warstwę ciasteczek. Na niej rozsmarowujemy pierwszy budyń. Czynności powtarzamy z pozostałymi smakami, kończąc z wierzchem z ciasteczek. Ciasto bez pieczenia wstawiamy do lodówki na godzinę.
Po tym czasie dekorujemy je ubitą na sztywno śmietanką i obsypujemy posiekaną lub startą na tarce czekoladą. Chłodzimy jeszcze przez 2-3 godziny. Podajemy do kawy. Smacznego.
Wskazówki dotyczące przyrządzenia ciasta bez pieczenia
Deser z ciasteczkami można bez trudu przyrządzić w wersji roślinnej. Zdecydowana większość sprzedawanych w sklepach proszków budyniowych jest wegańska. Wystarczy zatem przygotować je z wykorzystaniem napoju roślinnego — najlepiej sojowego, który ma skład najbardziej zbliżony do krowiego.
Kremówkę użytą do pokrycia wierzchu przysmaku można zastąpić mleczkiem kokosowym, które po dobrym schłodzeniu również ubijemy na delikatny i odpowiednio sztywny krem. Ponieważ smak kokosa będzie wyczuwalny, polecamy postawić na budyń kakaowy i malinowy — te smaki będą lepiej pasowały niż banan czy karmel.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na znakomite ciasta bez pieczenia. Szczególnie polecamy elegancką wersję klasycznej szarlotki . Być może skusi was też prosty patent na niewymagające użycia piekarnika tiramisu .