Smakosze.pl Przepisy Najlepszy przepis na zupę fasolową. Kluczowe są proporcje, tak gotowała moja babcia
Fot. Shutterstock

Najlepszy przepis na zupę fasolową. Kluczowe są proporcje, tak gotowała moja babcia

18 marca 2025
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Jeżeli została ci spora ilość rosołu z niedzielnego obiadu, mamy na niego sposób. Poznaj przepis na zupę fasolową przygotowaną właśnie na bazie tradycyjnej polewki. Smak dania skradnie serca całej rodziny i przez długi czas nie będą chcieli jeść nic innego. Ugotuj, a przekonasz się, że było warto.

Najlepsza zupa na rosole

Choć zima jest już w odwrocie, w naszych jadłospisach nadal nie może zabraknąć rozgrzewających i sycących dań. Jedną z lepszych propozycji jest zupa fasolowa. Danie dostarcza także sporej dawki witamin i wartości odżywczych, więc koniecznie musisz podać je na obiad.

Szczególnie że z poniższym przepisem ugotujesz ją w bardzo łatwy sposób. Należy jednak pamiętać, że ten sposób wymaga dokładnego trzymania się proporcji używanych składników. Tylko wtedy zupa będzie obłędna w smaku. Jeżeli chodzi o same produkty, to dokładnie przedstawiliśmy je poniżej. To także tam znajdziesz szczegółowe instrukcje dotyczące przygotowania.

fasola.jpg
Fot. YouTube/DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI
Jakubiak prosi fanów o pomoc. "Nic mi w tej chorobie nie pozostało"

Zupa fasolowa od babci

Choć głównym składnikiem zupy fasolowej, co oczywiste, jest fasola, niezbędne będą także inne produkty. Są to głównie warzywa korzeniowe, ale także przyprawy, czy mięso w postaci boczku i kiełbasy. Trzeba również pamiętać o tym, że zupa powstaje na bulionie lub rosole, dzięki czemu będzie smakowała doskonale. O tym, czego dokładnie potrzebujesz i w jakiej ilości, dowiesz się, sprawdzając poniższą listę. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Damian Kuchnia Od Kuchni, skąd pochodzą niektóre użyte zdjęcia.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki:

  • 500 g fasoli typu Jaś
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka
  • 1 marchewki
  • ¼ selera
  • 10 ziemniaków
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • ½ łyżki mielonej słodkiej papryki
  • 1 ½ l bulionu/rosołu
  • 200 g wędzonego boczku
  • 250 g kiełbasy
  • pieprz
  • sól
warzywa.jpg
Fot. YouTube/DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI

Zupa fasolowa z przepisu babci

Przygotowanie zupy rozpocznij od namoczenia fasoli . Warto zrobić to dzień wcześniej. Następnie do garnka przełóż fasolę, wlej także wodę, w które warzywo się moczyło. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie . Fasolę gotuj na małym ogniu.

W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki. Obierz warzywa i dokładnie je umyj. Pietruszkę, marchewki i seler pokrój w małą kostkę. Z kolei ziemniaki pokrój w średnią kostkę.

Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę i przełóż je do małej miski. Dopraw je majerankiem i szczyptą soli . Dokładnie wymieszaj.

Do dużego garnka wlej bulion. Dodaj warzywa i gotuj je pod przykryciem na średnim ogniu. Boczek pokrój w kostkę, a kiełbasę w cienkie plastry. Na patelni podsmaż boczek wraz z posiekaną w kostkę cebulę .

Do garnka z bulionem dodaj odcedzoną i ugotowaną fasolę . Wymieszaj składniki i gotuj na małym ogniu. Po chwili do zupy wsyp boczek, kiełbasę, a także przygotowany na początku czosnek z przyprawami. Całość dopraw mieloną słodką papryką, pieprzem i odrobiną soli . Ponownie wymieszaj składniki, gotuj je przez chwilę. Gotową zupę podawaj z drobno posiekanym koperkiem.

Sprawdź także, co dodać do pomidorowej, aby wyszła jeszcze smaczniejsza oraz wypróbuj przepis na szybkie śniadanie .

fasolowa.jpg
Fot. YouTube/DAMIAN KUCHNIA OD KUCHNI
Czy czosnek granulowany jest zdrowy? Większość pomija go z 1 powodu
Więcej pieniędzy na jedzenie w więzieniach. Powód nie mieści się w głowie
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy