Najlepszy przepis na zupę fasolową. Kluczowe są proporcje, tak gotowała moja babcia
Jeżeli została ci spora ilość rosołu z niedzielnego obiadu, mamy na niego sposób. Poznaj przepis na zupę fasolową przygotowaną właśnie na bazie tradycyjnej polewki. Smak dania skradnie serca całej rodziny i przez długi czas nie będą chcieli jeść nic innego. Ugotuj, a przekonasz się, że było warto.
Najlepsza zupa na rosole
Choć zima jest już w odwrocie, w naszych jadłospisach nadal nie może zabraknąć rozgrzewających i sycących dań. Jedną z lepszych propozycji jest zupa fasolowa. Danie dostarcza także sporej dawki witamin i wartości odżywczych, więc koniecznie musisz podać je na obiad.
Szczególnie że z poniższym przepisem ugotujesz ją w bardzo łatwy sposób. Należy jednak pamiętać, że ten sposób wymaga dokładnego trzymania się proporcji używanych składników. Tylko wtedy zupa będzie obłędna w smaku. Jeżeli chodzi o same produkty, to dokładnie przedstawiliśmy je poniżej. To także tam znajdziesz szczegółowe instrukcje dotyczące przygotowania.

Zupa fasolowa od babci
Choć głównym składnikiem zupy fasolowej, co oczywiste, jest fasola, niezbędne będą także inne produkty. Są to głównie warzywa korzeniowe, ale także przyprawy, czy mięso w postaci boczku i kiełbasy. Trzeba również pamiętać o tym, że zupa powstaje na bulionie lub rosole, dzięki czemu będzie smakowała doskonale. O tym, czego dokładnie potrzebujesz i w jakiej ilości, dowiesz się, sprawdzając poniższą listę. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Damian Kuchnia Od Kuchni, skąd pochodzą niektóre użyte zdjęcia.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- 500 g fasoli typu Jaś
- 1 cebula
- 1 pietruszka
- 1 marchewki
- ¼ selera
- 10 ziemniaków
- 3 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 6 ząbków czosnku
- 1 łyżka majeranku
- ½ łyżki mielonej słodkiej papryki
- 1 ½ l bulionu/rosołu
- 200 g wędzonego boczku
- 250 g kiełbasy
- pieprz
- sól

Zupa fasolowa z przepisu babci
Przygotowanie zupy rozpocznij od namoczenia fasoli . Warto zrobić to dzień wcześniej. Następnie do garnka przełóż fasolę, wlej także wodę, w które warzywo się moczyło. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie . Fasolę gotuj na małym ogniu.
W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki. Obierz warzywa i dokładnie je umyj. Pietruszkę, marchewki i seler pokrój w małą kostkę. Z kolei ziemniaki pokrój w średnią kostkę.
Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę i przełóż je do małej miski. Dopraw je majerankiem i szczyptą soli . Dokładnie wymieszaj.
Do dużego garnka wlej bulion. Dodaj warzywa i gotuj je pod przykryciem na średnim ogniu. Boczek pokrój w kostkę, a kiełbasę w cienkie plastry. Na patelni podsmaż boczek wraz z posiekaną w kostkę cebulę .
Do garnka z bulionem dodaj odcedzoną i ugotowaną fasolę . Wymieszaj składniki i gotuj na małym ogniu. Po chwili do zupy wsyp boczek, kiełbasę, a także przygotowany na początku czosnek z przyprawami. Całość dopraw mieloną słodką papryką, pieprzem i odrobiną soli . Ponownie wymieszaj składniki, gotuj je przez chwilę. Gotową zupę podawaj z drobno posiekanym koperkiem.
Sprawdź także, co dodać do pomidorowej, aby wyszła jeszcze smaczniejsza oraz wypróbuj przepis na szybkie śniadanie .
