Najlżejsze, miękkie kotlety mielone z dodatkiem ryżu
Niewielu smakoszy oprze się soczystym wieprzowym kotlecikom. Mielone nabiorą nowego charakteru, gdy podacie je z ryżem. Tym razem jednak nie kładźcie go obok mięsa na talerzu. Ugotowany dodatek zmielcie razem z mięsem i uformujcie kulki. Kotlety wyjdą lekkie niczym chmurka i będą bardzo sycące.
Wyjątkowe receptury na mielone nie raz gościły na naszym portalu. Proponowaliśmy wam już, by przyrządzić je z serem i pieczarkami , a nawet z chrzanem . Naszym zdaniem warto czasem postawić na jeszcze bardziej klasyczne dodatki. W gołąbkach ryż sprawdza się doskonale, więc i kotleciki wyjdą pyszne. Przekonajcie się sami.
Przepis na delikatne mielone z ryżem
Składniki:
-
1 kg mięsa z łopatki wieprzowej
-
100 g ryżu
-
2 jaja
-
mała cebula
-
100 ml bulionu
-
mąka gryczana
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Ryż płuczemy, wsypujemy go do garnka i zalewamy wodą. Zagotowujemy i solimy. Gotujemy pod przykryciem przez 15 minut, a następnie wyłączamy ogień i nie otwieramy garnka jeszcze przez kolejny kwadrans. Dzięki temu ryż wyjdzie idealnie miękki i sypki.
Cebulę obieramy, kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i dusimy je z odrobiną soli. Przestudzoną cebulę mieszamy z chłodnym ryżem i mięsem, a następnie mielimy w maszynce .
Do masy wlewamy bulion i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie dodajemy roztrzepane jaja. Łączymy składniki masy i formujemy kule. Obtaczamy je w mace gryczanej i spłaszczamy.
Smażymy na rozgrzanym , ale nie bardzo gorącym, oleju na rumiany kolor z obu stron. Pilnujemy, by ogień pod patelnią nie był zbyt mocny. W przeciwnym wypadku mielone z wierzchu się spalą, a w środku mięso pozostanie surowe. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/xalanx
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kuchnia.wp Zapraszamy na nasz Instagram