Smakosze.pl Przepisy Najlżejsze, miękkie kotlety mielone z dodatkiem ryżu
canva/ Inna Luzan

Najlżejsze, miękkie kotlety mielone z dodatkiem ryżu

23 listopada 2021

Niewielu smakoszy oprze się soczystym wieprzowym kotlecikom. Mielone nabiorą nowego charakteru, gdy podacie je z ryżem. Tym razem jednak nie kładźcie go obok mięsa na talerzu. Ugotowany dodatek zmielcie razem z mięsem i uformujcie kulki. Kotlety wyjdą lekkie niczym chmurka i będą bardzo sycące.

Wyjątkowe receptury na mielone nie raz gościły na naszym portalu. Proponowaliśmy wam już, by przyrządzić je z serem i pieczarkami , a nawet z chrzanem . Naszym zdaniem warto czasem postawić na jeszcze bardziej klasyczne dodatki. W gołąbkach ryż sprawdza się doskonale, więc i kotleciki wyjdą pyszne. Przekonajcie się sami.

Przepis na delikatne mielone z ryżem

Składniki:

  • 1 kg mięsa z łopatki wieprzowej

  • 100 g ryżu

  • 2 jaja

  • mała cebula

  • 100 ml bulionu

  • mąka gryczana

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Ryż płuczemy, wsypujemy go do garnka i zalewamy wodą. Zagotowujemy i solimy. Gotujemy pod przykryciem przez 15 minut, a następnie wyłączamy ogień i nie otwieramy garnka jeszcze przez kolejny kwadrans. Dzięki temu ryż wyjdzie idealnie miękki i sypki.

Cebulę obieramy, kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i dusimy je z odrobiną soli. Przestudzoną cebulę mieszamy z chłodnym ryżem i mięsem, a następnie mielimy w maszynce .

Do masy wlewamy bulion i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie dodajemy roztrzepane jaja. Łączymy składniki masy i formujemy kule. Obtaczamy je w mace gryczanej i spłaszczamy.

Smażymy na rozgrzanym , ale nie bardzo gorącym, oleju na rumiany kolor z obu stron. Pilnujemy, by ogień pod patelnią nie był zbyt mocny. W przeciwnym wypadku mielone z wierzchu się spalą, a w środku mięso pozostanie surowe. Smacznego.

Mielone mięso wieprzowe
Mielone mięso wieprzowe dobrze komponuje się z ryżem

Źródło zdjęcia: canva/xalanx

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy