Delikatne, drobiowe mielone z pikantnym dodatkiem
Kotlety mielone, z uwagi na przygotowywanie ich z wieprzowiny, nie są zbyt delikatnym i lekkostrawnym posiłkiem. Z tego powodu od czasu do czasu warto zamienić niezdrowe mięso na drób, który jest znacznie lżejszy. W tekście pokazujemy, jak zrobić pyszne mielone z indyka, które dzięki dodatkowi chrzanu i kolendry, są prawdziwymi eksplozjami smaku.
Kotlety mielone z indyka nie różnią się praktycznie niczym podczas procesu gotowania od zwykłych mielonych, więc dosłownie każdy może wprowadzić je do swojego jadłospisu. Taka decyzja z pewnością pozytywnie odbije się zarówno na zdrowiu, jak i przyjemności z jedzenia.
Indyk, podobnie jak praktycznie każdy inny drób, wiele zyskuje po doprawieniu go kolendrą. Zioło to charakteryzuje się specyficznym, lekko cytrusowym aromatem, doskonale podkreślającym delikatność drobiowego mięsa. Chrzan z kolei nadaje pikantności, która pobudza kubki smakowe oraz układ pokarmowy do lepszej pracy.
Przepis na kotlety mielone z indyka
Składniki:
1 kg mielonego mięsa z indyka
2 kajzerki suszone
2 łyżki chrzanu
2 łyżeczki suszonej kolendry
3 ząbki czosnku
3 łyżeczki musztardy Dijon
sól
pieprz
olej
bułka tarta
szklanka mleka
Zacznij od wrzucenia kajzerek do zimnego mleka i namoczenia ich. Po kilku minutach dokładnie odciśnij bułki z nadmiaru płynu i umieść je w dużej misce. Dodaj do nich zmielone mięso z indyka, 2 łyżki chrzanu, 2 łyżeczki kolendry, 3 łyżeczki musztardy oraz 3 drobno siekane ząbki czosnku.
Zacznij mieszać masę mięsną za pomocą drewnianej łyżki, a następnie przejdź do wyrabiania dłonią. Dopraw mięso solą oraz pieprzem. Jeśli masa jest zbyt sucha, podlej ją odrobiną mleka. Uformuj z masy kotlety o wielkości klasycznych mielonych i odkładaj je na bok.
Na talerzu rozsyp dużą ilość bułki tartej i obtaczaj w niej surowe kotlety. Na patelni rozgrzej mocno olej i wykładaj na niego mięso. Smaż z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu przekładaj kotlety na ręcznik kuchenny, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Podawaj ze swoją ulubioną surówką oraz gotowanymi na parze ziemniakami. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić idealnego burgera wołowego. Ten tekst pokazuje, dlaczego warto kłaść kostkę lodu na grillowane mięso.
Źródło zdjęcia: canva/Ryzhkov, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak zrobić domowe masło orzechowe? Jest 2 razy tańsze od sklepowego
Prosty przepis na puszyste racuchy z jabłkami bez dodatku jajek
Źródło: doradcasmaku