Smakosze.pl Przepisy Najpierw kroimy arbuza. Potem kilka prostych kroków i mamy zniewalające danie
Canva/congerdesign

Najpierw kroimy arbuza. Potem kilka prostych kroków i mamy zniewalające danie

7 września 2024

Co się stanie, gdy pokroimy arbuza, a potem upieczemy i zamarynujemy? Zyskamy obłędnie pyszne danie, które będzie rarytasem nie tylko dla miłośników kuchni roślinnej. Polecamy doskonały patent na arbuza.

Arbuz zdrowia i smaku nam doda

Arbuz słynie z dobroczynnych właściwości dla naszego organizmu. Dostarcza nam witamin A, C i witamin z grupy B. Bogaty jest w beta-karoten, potas, wapń, fosfor i magnez. Nasycony jest też przeciwutleniaczami, które spowalniają procesy starzenia się organizmu.

Jedzenie tego owocu polecane jest osobom na diecie i dla mających problemy z układem krążenia. Arbuza cenimy za smak, za to, że świetnie nawadnia i orzeźwia. Z tego owocu możemy zrobić wyjątkowego wegańskiego tuńczyka. Wystarczy pokroić arbuza, zrobić pyszną marynatę, potem upiec owoc i zanurzać w doskonałym sosie.

arbuz
Canva/Alex Souto Maior
Nie kupuję sklepowej chemii, tak robię domową kostkę rosołową. Jest o niebo lepsza

Jak zrobić wegańskiego tuńczyka z arbuza?

Składniki:

  • 1 mały arbuz
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 5 łyżeczek sosu sojowego
  • 2 łyżeczki oleju roślinnego
  • 1 arkusz skruszonych glonów nori

Arbuza kroimy na małe kawałki i przygotowujemy marynatę. W misce mieszamy oleje, dodajemy sos sojowy i glony . Mieszamy i do marynaty wkładamy kawałki arbuza. Owoc zostawiamy w niej na około 5 godzin.

Po upływie tego czasu wyjmujemy arbuza z marynaty i pieczemy przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni . Następnie arbuza zanurzamy w marynacie i obtaczamy w ziarnach sezamu. Nasze danie jest już gotowe do jedzenia.

Wegański tuńczyk z arbuza zaskoczy smakiem

To danie możemy podać jako przekąskę podczas spotkania ze znajomymi lub nawet podczas świąt. Będzie ciekawym kulinarnym urozmaiceniem tradycyjnej kuchni. Wegański tuńczyk z arbuza zaskoczy smakiem gości i dostarczy nowych wrażeń.

Takie danie polubią zapewne smakosze kuchni wegańskiej. Soczysty i aromatyczny tuńczyk z arbuza wart jest przygotowania. Jego smak przypadnie do gustu nie tylko weganom. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić sałatkę ryżową z pora. Radziliśmy też, jakiego maku użyć do kutii i makowca.

arbuz
Canva/SherSor

Źródło: noizz.pl

Dynię pokrój w kostkę i zasyp solą. Zimą podziękujesz mi za ten przepis
Jesienią rozsyp pod malinami i zalej tym płynem. Krzew stanie się nie do poznania
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy