Najprostsza zupa koperkowa świata. Wiosną nie robię nic innego, a rodzina jest zachwycona
Jeśli lubicie zupy, ten przepis jest właśnie dla Was. A jeśli lubicie się zdrowo odżywiać i trzymacie dietę, to przepyszne danie również idealnie się nada. Tradycyjna zupa koperkowa jest wspaniała i na pewno ma wielu sympatyków. Ta, którą chcemy Wam dzisiaj zaproponować to prawdziwy rarytas. Koniecznie musicie jej spróbować.
Zupy przysmakiem Polaków
Polacy wprost kochają zupy . Nic dziwnego, że podczas dwudaniowego obiad, pierwszą potrawą jest zupa . Jest idealna do zjedzenia przed głównym posiłkiem, ponieważ często wyróżnia się delikatnością, ale z drugiej strony może być również syta.
W Polsce mamy naprawdę wiele pysznych zup. Każdy ma swoje ulubione preferencje i smaki, jednak najpopularniejsze są na pewno rosół, pomidorowa, barszcz czerwony, ogórkowa i żurek. Tą ostatnią już niedługo będziemy się zajadać , ponieważ powoli zbliżają się Święta Wielkanocne, a żurek to klasyka świątecznego stołu.

Warto również pamiętać o innych świetnych zupach, lecz mniej pospolitych. Jedną z nich jest zupa koperkowa , której przygotowanie jest banalne, a smak jest niesamowity.
Zdrowa zupa koperkowa
Taka zupa koperkowa jest świetna dla każdego, również dla osób, które się zdrowo odżywiają i są na diecie . Warto ją przygotować, ponieważ wyróżnia się doskonałym smakiem , a do tego jest lekka, więc nie musimy się niczym martwić. Do jej przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.
Dalsza część tekstu pod filmem .
Składniki:
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 2 szklanki jogurtu greckiego
- 2 ziemniaki
- 2 czerwone cebule
- 1 żółta papryka
- 1 pęczek koperku
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Jak przygotować pyszną zupę koperkową?
Przepis na zupę koperkową to zdecydowanie coś, co każdy powinien mieć w swojej kuchni . Tradycyjne zupy są przepyszne, jednak nie można zapominać o pozostałych, ponieważ one tez potrafią zaskoczyć swoim smakiem.
W pierwszej kolejności kroimy cebulę w piórka. Z papryki starannie usuwamy środek i kroimy w kostkę, tak samo obrane ziemniaki. Koperek natomiast drobno siekamy .
Do garnka wlewamy odrobinę oleju. Kiedy się odpowiednio rozgrzeje, wrzucamy cebulę i czekamy, aż się zeszkli . Kiedy tak się stanie, to dodajemy paprykę i smażymy przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Po tym czasie wlewamy do garnka bulion warzywny i doprowadzamy do zagotowania. W kolejnym kroku dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, zmniejszamy odrobinę ogień, przykrywamy przykrywką i gotujemy przez około 15 minut .
Po tym czasie zdejmujemy zupę z kuchenki i miksujemy na gładki krem.

Następnie powoli wlewamy jogurt grecki i dokładnie mieszamy. Po chwili wsypujemy koperek i ponownie całość mieszamy, aż wszystko się ładnie połączy . Następnie podgrzewamy zupę na malutkim ogniu, ciągle mieszając.
Tak przygotowana zupa koperkowa z pewnością zachwyci swoim smakiem.
Sprawdź przepis na kotlety idealne na wielkanocny obiad . Zobacz, jaka ryba jest zdrowsza i smaczniejsza niż dorsz .
