Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Takie kotlety podam na wielkanocny obiad. Jajko to nie jedyna niespodzianka
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 21.03.2025 10:33

Takie kotlety podam na wielkanocny obiad. Jajko to nie jedyna niespodzianka

kotlety
Fot. Anna Zyśk

Szukasz pomysłu na szybki obiad na Wielkanoc? Przygotuj kotlety z jajkiem w środku. Jajko jednak to nie jedyna niespodzianka. Rodzina będzie w szoku, gdy powiesz, z jakiego mięsa je przygotowałeś. Te kotlety zachwycają smakiem!

Te kotlety polecają się na Wielkanoc

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Powoli zaczynamy więc zastanawiać się, jak przygotować święta i co podać najbliższym na uroczyste śniadanie, obiad i kolację. Zwykle na świąteczny obiad w moim domu były rolady wołowe lub pieczony schab.

W tym roku jednak w Wielką Niedzielę przygotuję pyszne kotlety od Ani Zyśk. Vlogerka prowadzi kanał kulinarny, jedz.pysznie na Instagramie. To właśnie tam zamieszcza proste i sprawdzone przepisy na wyśmienite dania na każdą okazję.

Te kotlety w środku mają ugotowane na twardo. Mięso jest niezwykle soczyste i delikatne. Jajko jednak nie jest jedyną niespodzianką. Rodzina będzie zachwycona!

Ta ryba jest zdrowsza i smaczniejsza niż dorsz. Kup, póki jest w promocji

Przepis na wielkanocne kotlety

Do przygotowania kotletów z jajkiem na Wielkanoc nie będziemy potrzebować ani mięsa mielonego z wieprzowiny, ani z wołowiny. Kotlety zrobimy z… białej kiełbasy! Gotowe danie po prostu rozpływa się w ustach.

Składniki:

  • 500 g białej kiełbasy
  • 100 g cebuli
  • 1 jajko
  • 50 g bułki tartej
  • 10 ml oleju
  • suszony majeranek
  • sól, pieprz

Dodatkowo: 

  • 5 jajek ugotowanych na twardo

Dalsza część tekstu pod filmem

Jak zrobić kotlety z jajkiem?

Krok 1. Pokrój cebulę w drobną kostkę, posiekaj natkę pietruszki. Cebulę podsmaż na oleju, aż się zeszkli.

kotlety na Wielkanoc.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 2. Z białej kiełbasy usuń osłonkę i przełóż do miski. Dodaj cebulę, natkę, jajko i bułkę tartą.

kotlety na Wielkanoc.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 3. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Nabierz porcję mięsa łyżką. Uformuj kotlet, a następnie spłaszcz.

kotlety na Wielkanoc.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 4. W środek włóż ugotowane jajko i dokładnie obklej je mięsem. 

kotlety na Wielkanoc.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 5. Kotlety obtocz w bułce i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. 

kotlety na Wielkanoc.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 6. Przełóż na ręcznik papierowy, by oddały nadmiar tłuszczu. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Na Wielkanoc polecamy również wyśmienite danie przepisu Remigiusza Rączki oraz różowe jajka faszerowane. Rodzina będzie zachwycona.

kotlety na Wielkanoc.jpg
Fot. Anna Zyśk