Złap za białą kiełbasę, zalej tym sosem i wrzuć do pieca. Na Wielkanoc nie ma nic lepszego

Jeśli Wielkanoc, to biała kiełbasa. A jeśli biała kiełbasa, to z chrzanem. W tym przepisie spełniamy te warunki, jednak w niestandardowy sposób. Oto kiełbasa zapiekana w sosie chrzanowym.
Biała kiełbasa w sosie chrzanowym
Sos chrzanowy, zwłaszcza osobom pamiętającym dawniejsze czasy, kojarzy się raczej z barowym ozorem lub sztuką mięs. Jednak ta prosta, ostra zalewa może być bazą niezwykłych domowych przepisów. Świetnie komponuje się zwłaszcza z białą kiełbasą. Nie oszukujmy się, kiełbasa wielkanocna z chrzanem to nieprzesadnie odkrywcze połączenie. Ale ten przepis odkrywa je na nowo.
Niektórzy historycy uważają, że biała kiełbasa zrosła się z Wielkanocą dlatego, że jako białą uważano ją za postną. Ale w daniu tym nie ma nic postnego. To obiad wielkanocny dla prawdziwych mięsożerców.

Sos chrzanowy do kiełbasy
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Swojskie jedzonko. Autorka przygotowuje swoje danie z parzonej kiełbasy. Jednak w sosie zapiec można też surową wersję, która będzie miała nieco inną strukturę.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 6 pętek białej kiełbasy
- 1-2 cebule
- Tarty chrzan (świeży lub ze słoika) do smaku
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka śmietanki 36%
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka masła
- Sól, pieprz

Kiełbasa z piekarnika
Cebulę kroimy w drobną kostkę. W rondelku rozpuszczamy łyżkę masła. Smażymy cebulę do zeszklenia, dodajemy łyżkę mąki i mieszamy, zasmażając.
Po chwili dolewamy do rondelka mleko, a następnie śmietankę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Łączymy wszystko, aż sos będzie jednolity. Gotujemy do zagęszczenia, a następnie dodajemy do smaku chrzan.

Sos wylewamy do naczynia do zapiekania. Układamy na nim białą kiełbasę. Wstawiamy na 45 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Jeśli używamy parzonej kiełbasy, skracamy czas pieczenia do 30 minut.
Wypróbuj też przepisy na gulasz rybny Ewy Wachowicz i domową alternatywę dla kostki rosołowej.






































