Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Złap za białą kiełbasę, zalej tym sosem i wrzuć do pieca. Na Wielkanoc nie ma nic lepszego
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 21.03.2025 13:49

Złap za białą kiełbasę, zalej tym sosem i wrzuć do pieca. Na Wielkanoc nie ma nic lepszego

biała kiełbasa w sosie
Fot. youtube.com/swojskiejedzonko

Jeśli Wielkanoc, to biała kiełbasa. A jeśli biała kiełbasa, to z chrzanem. W tym przepisie spełniamy te warunki, jednak w niestandardowy sposób. Oto kiełbasa zapiekana w sosie chrzanowym.

Biała kiełbasa w sosie chrzanowym

Sos chrzanowy, zwłaszcza osobom pamiętającym dawniejsze czasy, kojarzy się raczej z barowym ozorem lub sztuką mięs. Jednak ta prosta, ostra zalewa może być bazą niezwykłych domowych przepisów. Świetnie komponuje się zwłaszcza z białą kiełbasą. Nie oszukujmy się, kiełbasa wielkanocna z chrzanem to nieprzesadnie odkrywcze połączenie. Ale ten przepis odkrywa je na nowo.

Niektórzy historycy uważają, że biała kiełbasa zrosła się z Wielkanocą dlatego, że jako białą uważano ją za postną. Ale w daniu tym nie ma nic postnego. To obiad wielkanocny dla prawdziwych mięsożerców.

kiełbasa i sos
Fot. youtube.com/swojskiejedzonko
Całe życie źle kroiłeś cebulę. Żałuję, że nie wiedziałem tego wcześniej

Sos chrzanowy do kiełbasy

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Swojskie jedzonko. Autorka przygotowuje swoje danie z parzonej kiełbasy. Jednak w sosie zapiec można też surową wersję, która będzie miała nieco inną strukturę.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 6 pętek białej kiełbasy
  • 1-2 cebule
  • Tarty chrzan (świeży lub ze słoika) do smaku
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka śmietanki 36%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • Sól, pieprz
składniki sosu chrzanowego
Fot. youtube.com/swojskiejedzonko

Kiełbasa z piekarnika

Cebulę kroimy w drobną kostkę. W rondelku rozpuszczamy łyżkę masła. Smażymy cebulę do zeszklenia, dodajemy łyżkę mąki i mieszamy, zasmażając.

Po chwili dolewamy do rondelka mleko, a następnie śmietankę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Łączymy wszystko, aż sos będzie jednolity. Gotujemy do zagęszczenia, a następnie dodajemy do smaku chrzan.

sos chrzanowy
Fot. youtube.com/swojskiejedzonko

Sos wylewamy do naczynia do zapiekania. Układamy na nim białą kiełbasę. Wstawiamy na 45 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Jeśli używamy parzonej kiełbasy, skracamy czas pieczenia do 30 minut.

Wypróbuj też przepisy na gulasz rybny Ewy Wachowicz i domową alternatywę dla kostki rosołowej.

upieczona biała kiełbasa
Fot. youtube.com/swojskiejedzonko