Smakosze.pl Przepisy Najszybsza karpatka bez pieczenia i parzonego ciasta. W tym roku podam ją na Święta
fot. Ania Zyśk

Najszybsza karpatka bez pieczenia i parzonego ciasta. W tym roku podam ją na Święta

7 grudnia 2024

Przepis Ani Zyśk to jeden z najszybszych sposobów na karpatkę. W ogóle nie odpalamy piekarnika, a w kuchni spędzimy nie więcej niż 20 minut. Za to ciasto wychodzi pyszne i okazałe.

Karpatka bez parzenia ciasta

Karpatka to ciasto , które zasłynęło tym, że było jednym z niewielu deserów w proszku dostępnych w Polsce od naprawdę dawna. Mamy już jednak dość gotowców! Dlatego dziś korzystamy z prostego i szybkiego przepisu Ani Zyśk.

Ania, prowadząca na Instagramie kanał jedz.pysznie , pokazuje naprawdę szybką karpatkę. Kanoniczna wersja powinna mieć parzone ciasto, co zajmuje nieco wysiłku. Jak jednak widać, można tego uniknąć.

Wsyp do kawy zamiast cukru. Waga pójdzie w dół, a jej smak zyska nowy wymiar

Prosta karpatka

Sekretem prostoty tego przepisu jest groszek ptysiowy. Jest on równie smaczną bazą jak płaty ciasta, które w teorii powinny być nieodłączną częścią deseru. Gotowa karpatka zaprezentuje się okazale na stole na co dzień, ale również od święta.

Składniki

  • 700 ml mleka
  • 100 groszku ptysiowego
  • 150 g cukru
  • 20 g ekstraktu waniliowego
  • 3 żółtka
  • 170 g mąki pszennej
  • 180 g masła

Sposób na karpatkę

Krok 1 . Mleko, wanilię, żółtka i mąkę umieszczamy w rondelku. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy, cały czas mieszając.

płynne składniki
fot. Anna Zyśk

Krok 2 . Miksujemy masło, aż stanie się puszyste. Następnie po łyżce dodajemy wystudzony budyń.

masa na karpatkę
fot. Anna Zyśk

Krok 3 . Budyń miksujemy, aż połączy się w gęsty krem.

masa budyniowa
fot. Anna Zyśk

Krok 4 . Na dno otwieranej formy o średnicy 20-22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wysypujemy warstwę groszku ptysiowego.

spód do karpatki
fot. Anna Zyśk

Krok 5 . Do formy wylewamy masę i po wierzchu posypujemy pozostałym groszkiem ptysiowym. Odstawiamy do lodówki do pełnego stężenia.

gotowa karpatka
fot. Anna Zyśk
Gessler bije na alarm. Te śledzie są najgorszym możliwym wyborem
Nacinam, namaczam i smażę na złoty kolor. Faworki z karpia to coroczny hit
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy