Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nacinam, namaczam i smażę na złoty kolor. Faworki z karpia to coroczny hit
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 06.12.2024 17:44

Nacinam, namaczam i smażę na złoty kolor. Faworki z karpia to coroczny hit

faworki z karpia
fot. Anna Zyśk

Można powiedzieć, że te faworki to dwa świąteczne przepisy w jednym. Nie podajemy ich jednak z cukrem pudrem na deser, ale jako kulminacyjny punkt wigilijnej wieczerzy. A to dlatego, że te faworki są daniem rybnym.

Faworki z karpia

Karp to nie tylko wigilijna tradycja, jedna z najmocniej zakorzenionych na naszych stołach. To także ryba o niezwykle zwartej konsystencji. Choć wielu ma zastrzeżenia do jego smaku, wciąż sięgamy po nią na tyle chętnie, że podaż i ceny karpia przed świętami są dyskutowanym na krajową skalę tematem.

To, o czym często zapominamy, to jak wszechstronnym produktem jest mięso z karpia. Właśnie dlatego, że jego struktura jest tak zwarta, można przygotować z niego nietypowe pyszności. Jedną z nich zaproponowała Ania Zyśk, autorka instagramowego profilu jedz.pysznie. Jej karp przybiera postać faworków, a zatem zaskakuje nie tylko smakiem, lecz także urodą.

Blok czekoladowy jak za PRL-u jest hitem w moim domu. Rodzina wciąż prosi o ten deser

Karp w nietypowej wersji

Podobnie jak śledzie, karpia dobrze jest namoczyć w mleku przed przygotowaniem. Nabiera on wtedy delikatnych smaków, a pozbywa się tych niepożądanych. Już nigdy uczestnicy kolacji nie będą skarżyć się na rzekomy posmak mułu w naszej ulubionej rybie.

Składniki

  • Filet z karpia bez ości
  • Mleko do moczenia
  • Mąka
  • Olej do smażenia
  • Sól

Jak zawinąć karpia w faworki

Krok 1. Filet z karpia dokładnie czyścimy, osuszamy i kroimy w paski szerokości 4-5 cm.

krojenie w pasy

Krok 2. Pośrodku każdego płatu robimy nacięcie jak w faworkach.

nacinanie płatów ryby

Krok 3. Płaty karpia namaczamy w mleku przez 3-4 godziny. Po wyjęciu solimy.

namaczanie karpia

Krok 4. Filety z karpia wywijamy jak faworki i obtaczamy w mące.

panierowanie faworków

Krok 5. rybę smażymy na głębokim tłuszczu na złocisty kolor. Wyjmujemy na ręcznik papierowy.

smażenie karpia