Największe błędy podczas kiszenia ogórków. Przez nie wychodzą gorzkie, zepsute i puste w środku
Kiszone ogórki są puste w środku i niesmaczne? Użycie nieodpowiednich składników może przyczynić się do uzyskania efektów dalekich od oczekiwań. Zdradzamy, jak wybrać warzywo i jakie przyprawy dodać, by uzyskać zdrową i smaczną kwaśną kiszonkę.
Wybór ogórków do kiszenia ma ogromne znaczenie
Puste przestrzenie w kiszonych ogórkach — choć nie są niczym groźnym — mogą stanowić nieprzyjemną niespodziankę. Aby ich uniknąć, do przyrządzania wyrobu należy wybrać średniej wielkości warzywa, które nie zostały obficie nawiezione podczas uprawy.
Do kiszenia nadają się ogórki z odmiany Śremski, Śremianin, Octopus lub Julina. Jeśli nie mamy możliwości sprawdzenia tego parametru, oceńmy kolor warzywa. Ciemnozielona skórka będzie świadczyć o zbyt dużym dodatku nawozów. Kiszonka z takich ogórków bardzo często gnije w czasie kiszenia.
Co dodać by kiszone ogórki zachwyciły smakiem?
Równie ważna, co dobrej jakości ogórki jest zalewa, w której je sporządzamy. Powinny do niej trafić koper, chrzan, czosnek i aromatyczne np. porzeczki czy maliny. Konieczna też będzie sól kamienna niejodowana, a jej roztwór powinien mieć stężenie 6-8%.
Niektórzy kuszą się jeszcze o dodawanie przypraw suszonych czy ziarnistych takich jak np. liście laurowe, czy ziele angielskiego, ale nie jest to dobry pomysł. Te składniki maksimum smaku oddają w wysokich temperaturach.
Woda, której używamy do kiszenia, jest nieprzegotowywana i najczęściej zimna. W takich warunkach wspomniane dodatki nadadzą kiszonym ogórkom jedynie goryczki.
Jak podać ogórki kiszone?
Jedna z najpopularniejszych opcji jest przygotowanie z nich zupy. Jeśli nie wykluczacie z diety nabiału, warto postawić na sprawdzony babciny przepis , w którym warzywo przesmaża się na maśle przed dodaniem do wywaru.
Polecamy też dodanie kiszonych ogórków do kanapek. Świetnie podkreślą m.in. smak roślinnego smalcu z fasoli i innych wytrawnych kompozycji. Niektórzy też lubię je podać do obiadu np. w formie surówki .