Smakosze.pl Przepisy Naleśniki biszkoptowe to prawdziwe niebo w gębie. Przepis na ciasto zdradziła mi babcia
Fot. Shutterstock/finwal89

Naleśniki biszkoptowe to prawdziwe niebo w gębie. Przepis na ciasto zdradziła mi babcia

14 września 2024

Oto przepis na naleśniki biszkoptowe – tak delikatne, że można porównać je do lekkiego deserowego ciasta. Bardziej pasują do słodkich niż słonych śniadań. Z serem i konfiturami będą jednak niezastąpionym posiłkiem.

Naleśniki biszkoptowe

Swoją nazwę naleśniki biszkoptowe zawdzięczają lekkości i delikatności. Ciasto na bazie mleka ma rzeczywiście składniki podobne do biszkoptu. Z receptury na to ciasto zapożyczamy jeszcze jedną sztuczkę.

Chodzi oczywiście o ubicie piany z białek przed połączeniem wszystkich składników. Nie wszyscy sięgają po tę technikę nawet piekąc właściwy biszkopt. Jednak taki ruch świetnie napowietrza ciasto i nasze naleśniki biszkoptowe na śniadanie rosną wysokie i puchate.

naleśniki w trójkąty

Zamiast mrozić pora, układam go w słoikach. Do zup i dań mięsnych nie ma lepszego dodatku

Dobrze wyrośnięte naleśniki

Podobnie jak w przepisie na biszkopt, nieobowiązkowym, ale zalecanym dodatkiem do naleśników biszkoptowych jest proszek do pieczenia . Można spotkać przepisy zupełnie bez niego, dodajmy jednak połowę zalecanej ilości, czyli 15 g na 1 kg mąki.

Składniki

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 ml oleju
  • Sól, masło klarowane do smażenia

Śniadanie na słodko

Mąkę przesiewamy. Jajka wybijamy, oddzielając białka od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę .

W misce ubijamy żółtka z cukrem , dolewając porcjami mleko, a także ¾ szklanki wody. Dodajemy pozostałe składniki i łączymy w gładkie ciasto.

Do ciasta dodajemy pianę z białek i delikatnie łopatką łączymy składniki. Naleśniki biszkoptowe smażymy na suchej patelni albo na maśle klarowanym, które cieniutką warstewką rozsmarowujemy między porcjami.

Wypróbuj też przepisy na kopytka bez ziemniaków i zapiekaną kapustę .

złożone naleśniki

Wachowicz zalewa nim herbatniki i wkłada do lodówki. To ciasto bez pieczenia bez konkurencji, jest tak dobre
Kopytka od Lewandowskiej nie mają grama ziemniaka, a są tak pyszne, że można jeść je non stop
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy