Smakosze.pl Przepisy Naleśniki od lat robię bez grama mąki. Są 100 razy lepsze, niż tradycyjne
Fot. Anna Zyśk

Naleśniki od lat robię bez grama mąki. Są 100 razy lepsze, niż tradycyjne

11 marca 2025
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Naleśniki to przysmak, za którym każdy przepada i praktycznie każdy umie je przygotować. Okazuje się jednak, że tę klasyczną przekąskę można przygotować inaczej. Swoim sposobem podzieliła się Anna Zyśk, która naleśniki bez mąki robi już od lat. Trzeba przyznać, że dzięki jej radom można zrobić najlepsze, słodkie placki.

Sposób na najlepsze naleśniki

Wydawać się może, że w przygotowaniu naleśników już nic nas nie może zaskoczyć, a jednak okazuje się, że jest zgoła inaczej. Wszystko za sprawą Anny Zyśk, czyli prowadzącej w mediach społecznościowych profil jedz.pysznie , która podzieliła się z nami swoim przepisem na naleśniki bez… mąki. Brzmi zaskakująco, a być może i absurdalnie, ale wystarczy zapoznać się z przepisem, a wszystko stanie się jasne.

Zyśk zamiast mąki używa innego składnika. Dzięki takiej zamianie naleśniki nie tracą na smaku, ale sporo zyskują. Dlatego zapoznaj się z autorskim przepisem, a takie naleśniki będziesz robić bardzo często.

Weź 2 sztuki do ręki i wrzuć do kawy. Zrobisz z niej ultra spalacz tłuszczu

Naleśniki bez mąki

Zachodzie tera pewnie w głowę, jak to możliwe, że naleśniki powstają bez dodatku mąki? Bez obaw, bo już spieszymy z wyjaśnieniem. Autorka przepisu wskazuje, że ten przysmak jest możliwy do wykonania bez tego składnika, ponieważ powstaje między innymi z kaszy manny. Produkt niejako przejmuje rolę mąki, a w dodatku sprawia, że naleśniki wychodzą lekki i delikatne.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki na naleśniki bez mąki:

  • 120 ml mleka
  • 80 g kaszy manny
  • 1 jajko
  • 10 ml rozpuszczonego masła
  • ½ łyżeczki cukru
  • sól
  • olej
  • woda

Przepis na naleśniki Anny Zyśk

Krok 1. Do miski wsyp kaszę mannę i zaleją ją wodą. Składniki pozostaw na 30 minut, aż kaszą napęcznieje.

Projekt bez nazwy-11.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 2. Do blendera przełóż kaszę. Dodaj jajko, mleko , masło, cukier oraz szczyptę soli.

Projekt bez nazwy-10.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 3. Składniki zblenduj na jednolite ciasto .

Projekt bez nazwy-9.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 4. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Nanieś ciasto i smaż je z dwóch stron, do momentu zarumienienia.

Projekt bez nazwy-2.png
Fot. Anna Zyśk

Krok 5. Gotowe naleśniki podawaj z ulubionymi dodatkami.

Projekt bez nazwy.png
Fot. Anna Zyśk
Ujawnił co jedzą polscy żołnierze w wojsku. Są karmieni gorzej niż w więzieniu
Lepsze niż schabowe, a nawet mielone. Te kotlety zrobisz w kilka minut
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy