Naleśniki po grecku są hitem w moim domu. Rodzina domaga się ich dosłownie co kilka dni
Naleśniki zawsze cieszyły się w moim domu dużym powodzeniem. Jednak te po grecku stały się prawdziwym hitem. Pyszny farsz sprawia, że danie w mgnieniu oka znika z talerzy. Tę potrawę przyrządzam nawet, co kilka dni, bo rodzina za nią przepada.
Naleśniki po grecku na obiad i kolację
Czy lubisz naleśniki? Ja uwielbiam, ale zwykle przyrządzałam je na słodko. Z twarożkiem bądź owocami często gościły na moim stole. Jednak odkąd znalazłam przepis na naleśniki po grecku, to tylko takie przyrządzam. Wszystko dzięki aromatycznemu i wyrazistemu w smaku farszowi.
Takie naleśniki są dość pikantne, pożywne i bardzo smaczne. Rodzina tak je polubiła, że potrawę robię nawet, co kilka dni. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Sprint Cooking. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Jak zrobić naleśniki po grecku?
Składniki na ciasto:
- 2 jajka
- 1 ½ szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- ½ szklanki wody gazowanej
Składniki na farsz:
- ½ kg mięsa mielonego
- 1 marchewka
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 cukinia
- 3 łyżki keczupu
- 3 łyżki musztardy
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka mieszanki przyprawy greckiej
- olej do smażenia
Przygotowanie naleśników po grecku zacznij od zrobienia ciasta. Do miski wbij jajka, wsyp sól, wlej mleko, dodaj mąkę, wodę gazowaną. Składniki zmiksuj tak, by powstała gładka masa. Odstaw ciasto na około 20 minut, by odpoczęło i zgęstniało. Po upływie tego czasu usmaż naleśniki.
Teraz zrób farsz. Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na patelni. Na tarce zetrzyj marchew i dodaj na patelnię. Cukinię też zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj do pozostałych składników na patelni. Po podsmażeniu warzywa wyjmij z patelni i podsmaż mięso. Dodaj do niego przyprawy i podsmażone warzywa.
Naleśniki po grecku, czyli smak, który zachwyci każdego smakosza
Teraz do składników na patelni dodaj keczup, musztardę i jogurt grecki. Wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie gotowy farsz nałóż na naleśniki, zawiń je i podsmaż . Danie jest gotowe do podania. Naleśniki po grecku są wyraziste w smaku i bardzo pożywne.
Zrobisz je szybko i w prosty sposób. To danie jest hitem w moim domu i często je przyrządzam. Pyszne i aromatyczne naleśniki będą smakować na obiad lub na kolację. Podawaliśmy przepis na kapuśniak od Karola Okrasy. Radziliśmy, jak zrobić owocowy deser bez pieczenia.
Źródło: YouTube/@SprintCooking