Ten przepis na zimne nóżki dostałam od cioci. W tym roku zrobię je na ostatki
Zimne nóżki są bardzo lubiane u mnie w domu. Przepis cioci sprawia, że ta potrawa wychodzi wprost wybornie. Dlatego wykorzystam tę recepturę i przyrządzę według niej zimne nóżki, które po prostu rozpływają się w ustach. Polecam wszystkim przepis na to wyjątkowe danie.
Zimne nóżki najlepsze na ostatki
Zimne nóżki w Polsce mają bardzo długą historię. Pierwsze wzmianki o tym daniu odnotowuje się już w 1518 roku. Wówczas galaretę mięsną z sałatą serwowano podczas uczty weselnej króla Zygmunta I Starego i Bony Sforzy. Nie da się ukryć, że Polacy kochają zimne nóżki. W mojej rodzinie też robi się je od zawsze.
Przepis mojej cioci daje wyśmienity efekt. Mięso jest soczyste, a galareta z warzywami wyrazista smaku. O taki efekt zawsze mi chodzi, dlatego w tym roku na ostatki też przyrządzę zimne nóżki z przepisu cioci. Podobną recepturę znajdziecie na kanale YouTube Leckere Kuche. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Wlewam jajka na placek i smażę. Dodaję coś jeszcze i domownikom bardziej smakuje niż pizzaJak zrobić zimne nóżki?
Składniki:
- 8 udek z kurczaka
- 1 marchewka
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- sól
- 1 ½ litra wody
- 40 g żelatyny
- 4 jajka
- ziarna pieprzu
- liście laurowe
- kukurydza w puszce
- groszek w puszcze
- natka pietruszki
Przygotowanie dania zacznij od włożenia udek do garnka, dodania marchwi, cebuli, czosnku, przypraw i ugotowania. Jajka ugotowane na twardo pokrój i rozrób 40 g żelatyny w 100 ml wody. Wywar z garnka z mięsem odcedź, wlej rozrobiona żelatynę, marchewkę pokrój, a mięso rozdrobnij.
Przygotuj małe miseczki. Poukładaj w nich jajka, natkę pietruszki, kukurydzę, groszek, mięso. Przygotuj tak kilka warstw i zalej wywarem z żelatyną. Wstaw do lodówki na co najmniej 5 godzin, a najlepiej na całą noc. Następnego dnia zimne nóżki są już gotowe do podania.
Zimne nóżki dla każdego smakosza
Tak przyrządzone zimne nóżki są wyjątkowo smaczne. Mięso jest soczyste i mięciutkie, galareta pyszna, a dodatki idealnie pasują do całości. Dzięki temu przepisowi zimne nóżki zawsze wychodzą, a danie szybko przygotowuję. Natomiast czasu wymaga czekanie na stężenie galarety.
Zimne nóżki podaję z dodatkiem octu lub soku z cytryny. Ze świeżym pieczywem smakują wyśmienicie. Przyrządzę je na ostatki, bo wiem, że będą smakowały moim gościom. Polecam każdemu ten przepis na pyszne zimne nóżki. Pisaliśmy o tym, w jaki sposób uzyskać najlepsze faworki. Podawaliśmy przepis na niezwykle smaczne i efektowne ciasto.
Źródło: YouTube/@leckereKuche
Zdjęcia: screen YouTube/@leckereKuche