Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ten przepis na zimne nóżki dostałam od cioci. W tym roku zrobię je na ostatki
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 21.01.2024 12:24

Ten przepis na zimne nóżki dostałam od cioci. W tym roku zrobię je na ostatki

zimne nóżki
YouTube/@leckereKuche

Zimne nóżki są bardzo lubiane u mnie w domu. Przepis cioci sprawia, że ta potrawa wychodzi wprost wybornie. Dlatego wykorzystam tę recepturę i przyrządzę według niej zimne nóżki, które po prostu rozpływają się w ustach. Polecam wszystkim przepis na to wyjątkowe danie. 

Zimne nóżki najlepsze na ostatki

Zimne nóżki w Polsce mają bardzo długą historię. Pierwsze wzmianki o tym daniu odnotowuje się już w 1518 roku. Wówczas galaretę mięsną z sałatą serwowano podczas uczty weselnej króla Zygmunta I Starego i Bony Sforzy. Nie da się ukryć, że Polacy kochają zimne nóżki. W mojej rodzinie też robi się je od zawsze.

Przepis mojej cioci daje wyśmienity efekt. Mięso jest soczyste, a galareta z warzywami wyrazista smaku. O taki efekt zawsze mi chodzi, dlatego w tym roku na ostatki też przyrządzę zimne nóżki z przepisu cioci. Podobną recepturę znajdziecie na kanale YouTube Leckere Kuche. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule. 

zimne nóżki
 YouTube/@leckereKuche
Wlewam jajka na placek i smażę. Dodaję coś jeszcze i domownikom bardziej smakuje niż pizza

Jak zrobić zimne nóżki?

Składniki:

  • 8 udek z kurczaka
  • 1 marchewka
  •  2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • 1 ½ litra wody
  • 40 g żelatyny
  • 4 jajka
  • ziarna pieprzu
  • liście laurowe
  • kukurydza w puszce
  • groszek w puszcze
  • natka pietruszki

Przygotowanie dania zacznij od włożenia udek do garnka, dodania marchwi, cebuli, czosnku, przypraw i ugotowania. Jajka ugotowane na twardo pokrój i rozrób 40 g żelatyny w 100 ml wody. Wywar z garnka z mięsem odcedź, wlej rozrobiona żelatynę, marchewkę pokrój, a mięso rozdrobnij.

Przygotuj małe miseczki. Poukładaj w nich jajka, natkę pietruszki, kukurydzę, groszek, mięso. Przygotuj tak kilka warstw i zalej wywarem z żelatyną. Wstaw do lodówki na co najmniej 5 godzin, a najlepiej na całą noc. Następnego dnia zimne nóżki są już gotowe do podania. 

Zimne nóżki dla każdego smakosza

Tak przyrządzone zimne nóżki są wyjątkowo smaczne. Mięso jest soczyste i mięciutkie, galareta pyszna, a dodatki idealnie pasują do całości. Dzięki temu przepisowi zimne nóżki zawsze wychodzą, a danie szybko przygotowuję. Natomiast czasu wymaga czekanie na stężenie galarety.

Zimne nóżki podaję z dodatkiem octu lub soku z cytryny. Ze świeżym pieczywem smakują wyśmienicie. Przyrządzę je na ostatki, bo wiem, że będą smakowały moim gościom. Polecam każdemu ten przepis na pyszne zimne nóżki. Pisaliśmy o tym, w jaki sposób uzyskać najlepsze faworki. Podawaliśmy przepis na niezwykle smaczne i efektowne ciasto. 

zimne nóżki
 YouTube/@leckereKuche

Źródło: YouTube/@leckereKuche

Zdjęcia: screen YouTube/@leckereKuche