Smakosze.pl Przepisy Naleśniki zrobisz bez jajek, mleka i mąki. Szkoda, że dopiero teraz poznałam ten przepis
Fot. Canva/Africa images

Naleśniki zrobisz bez jajek, mleka i mąki. Szkoda, że dopiero teraz poznałam ten przepis

3 kwietnia 2024

Jak smakują naleśniki bez jajek, mleka i mąki? Okazuje się, że przepysznie! Koniecznie skorzystaj z tego przepisu. Zrobisz z nim idealne naleśniki. Nawet pierwszy się udaje.

Naleśniki bez wielu składników, ale pełne smaku

Naleśniki są jednym z bardziej lubianych dań . Szybkie w przygotowaniu i tak smaczne, że w mig znikają ze stołu . Jadamy je na słodko i w sposób wytrawny. Robimy zwykle z użyciem jajek, mleka i mąki. Okazuje się, że nawet te klasyczne produkty mogą być zbędne.

Jak smakują naleśniki bez jajek, mleka i mąki? Dzięki temu przepisowi wkrótce się o tym przekonasz . Jeden składnik zastępuje produkty potrzebne do przygotowania naleśników. To kasza gryczana, która pełna jest smaku i wartości odżywczych . Zrób z nią naleśniki i zjedz je z przyjemnością.

kasza gryczana
Fot. Canva/Zoryanchik
Weź ziemniaka i natnij w taki sposób. Ten przepis jest niesamowity, musisz spróbować

Jak zrobić naleśniki bez jajek, mleka i mąki?

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej
  • 2 szklanki wody
  • 2 łyżeczki masła klarowanego
  • szczypta soli

Przygotowanie naleśników zacznij już dzień wcześniej od zalania kaszy i zostawienia jej na noc. Na drugi dzień wlej szklankę wody, rozpuszczone masło klarowane i sól . Składniki zblenduj i dobrze rozgrzej patelnię.

Smaż naleśniki z dwóch stron na rumiany kolor. Jeśli masz patelnię, która nie zawiera powłoki nieprzywierającej, to użyj odrobiny oleju do smażenia . Danie możesz od razu podawać.

Naleśniki z kaszy gryczanej warte spróbowania

Naleśniki z kaszy gryczanej możesz jeść ze słodkim twarożkiem, owocami lub z dodatkiem miodu. Będą też wyśmienite ze szpinakiem i serem feta . Smaczne i bardzo zdrowe danie jest pyszną alternatywą dla tradycyjnych naleśników.

Przygotuj naleśniki, które zaskoczą niejednego smakosza. Każdy zapyta o przepis i poprosi o dokładkę. Polecamy wywiad z Emiliano Castagna o włoskiej Wielkanocy i pysznych potrawach. Pisaliśmy, jak zrobić piękne pisanki przy użyciu folii aluminiowej.

naleśniki
Fot. Canva/Petroos
Robię farsz jak na gołąbki i nadziewam nim paprykę. Ten obiad to hit w moim domu
Po świątecznych ucztach zawsze gotuję taką ogórkową. Jest pyszna, lekka i bardzo zdrowa
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy