Po świątecznych ucztach zawsze gotuję taką ogórkową. Jest pyszna, lekka i bardzo zdrowa
Ta wersja zupy ogórkowej, choć wyraźnie odchudzona, jest wciąż pyszna. Warto sięgać po podobne zamienniki, kiedy czujemy, że nasza dieta jest za ciężka. Dotyczy to zwłaszcza poświątecznego okresu, gdy odrabiamy okres folgowania swojemu apetytowi.
Delikatna ogórkowa
Powszechnie wiadomo, że zupa to najlepsza przyjaciółka klasycznej niskotłuszczowej diety. Kiedy chcemy zadbać o zdrowie, sprawność, a czasem także figurę, sięgamy po płynne posiłki. Niektóre jednak są wynalazkami o dziwacznych smakach.
Wtedy prześladuje nas ochota na to, co tradycyjne i znajome. Warto sięgnąć po taką zupę ogórkową, która ma w sobie wszystko, co dobre, a jednocześnie pozostaje fit. Kasza jęczmienna syci na dłużej dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu, a zawarte w zupie płatki chili przyspieszają metabolizm.
To mój ulubiony przepis na pierogi leniwe. Z tym dodatkiem kluski wychodzą mięciutkie i delikatneZbawienna ogórkowa fit
Oczywiście, żeby zupa była dietetyczna, należy powstrzymać się od zabielania jej śmietaną. W przepisie tłuszcz występuje w formie oliwy z oliwek, a jako bazę wybierzmy chudy bulion – warzywny lub ostatecznie drobiowy.
Składniki
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 50 g kaszy orkiszowej lub jęczmiennej
- 3 ziemniaki
- 1 mała cebula
- 1 mały por
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- Kawałek selera
- 3 ogórki kiszone (oraz co najmniej 100 ml soku)
- Sól, pieprz, oliwa z oliwek
- Liście laurowe i ziele angielskie
Gotujemy dietetyczną ogórkową
Marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o grubych okach. Ziemniaki kroimy w kostkę, cebulę w drobną kosteczkę, a pora w plastry.
Cebulę i pora wrzucamy do garnka na rozgrzaną oliwę i dusimy do zeszklenia. Dodajemy marchew, pietruszkę i selera, przyprawiamy płatkami chili i dusimy do miękkości. Pod koniec duszenia dodajemy ziemniaki.
Po chwili dorzucamy jeszcze kaszę, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i zalewamy bulionem. Doprowadzamy zupę do wrzenia, przyprawiamy solą i pieprzem i gotujemy przez 15 minut. Kasza w międzyczasie powinna stać się miękka.
Na tarce ścieramy ogórki kiszone. Dodajemy je do zupy, zakwaszamy wodą spod ogórków i gotujemy jeszcze przez ok. 15 minut, aż ziemniaki zrobią się miękkie. Gotową zupę można przybrać posiekaną natką pietruszki.
Wypróbuj też przepisy na chrupiącą surówkę z buraczków i cebuli oraz panierowane kotlety z cukinii.