Nastaw w sobotę i będzie gotowy na niedzielę. Rosół Strzelczyka to mistrzostwo. Nie uwierzysz, jak go robi
Rosół ma szczególne miejsce w polskiej kuchni. Receptury na tę wyjątkową zupę bywają przekazywane z pokolenia na pokolenie. Swój sposób na rosół ma też Tomasz Strzelczyk. Polecamy znakomity przepis od znanego kucharza na rewelacyjny rosół, który robi w nietypowy sposób.
Rosół, czyli nie tylko zupa
Rosół jest jedną z najbardziej lubianych zup w Polsce. Fantastycznie smakuje, rozgrzewa i syci. Jego smak z nostalgią się wspomina, gdy nie mamy możliwości zjedzenia rosołu. Tę aromatyczną zupę podaje się też podczas przeziębień.
Znakomicie rozgrzewa i sprawia, że łatwiej nam wrócić do zdrowia. Gotowanie rosołu to nie błahostka. Dobór mięs, warzyw i czas poświęcony gotowaniu tej zupy, ma znaczenia. My polecamy przepis Tomasza Strzelczyka na rosół. Znany kucharz gotuje go całą noc w piekarniku.
Jak zrobić rosół od Tomasza Strzelczyka?
Składniki:
- 4 l zimnej wody
- kurczak
- kawałek kaczki
- kawałek wołowiny
- kilka kurzych łapek
- włoszczyzna
- 3 liście laurowe
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 15 ziaren pieprzu czarnego
- gałązki lubczyku
- makaron
Do garnka wkładamy mięso i warzywa. Marchewki przekrójmy i dołóżmy podpieczoną cebulę. Teraz dajemy ziele angielskie, suszone grzyby, pieprz czarny, sól . Wszystko zalewamy zimną wodą.
Garnek wstawiamy do zimnego piekarnika na 15 godzin. Urządzenie nastawiamy na 115 stopni. Tomasz Strzelczyk robi też makaron. Do 300 g mąki pszennej wbijamy 3 jajka, ciasto wyrabiamy i dodajemy 2 łyżki roztopionego masła. Ciasto odstawiamy na 20 minut.
Rosół od Strzelczyka, czyli zrób makaron
Po 20 minutach ciasto na makron rozwałkowujemy. Przecieramy mąką i zwijamy rulonik. Kroimy go w paseczki. Makaron wrzucamy na wrzątek i mieszamy. Gotujemy około 4 minuty. Ugotowany makaron odcedzamy, przelewamy zimną wodą.
Rosół po 15 godzinach jest gotowy. Podajemy go z makaronem i dokładamy wołowinę oraz marchewkę. Możemy posypać natką pietruszki. Pisaliśmy o rosole od Ewy Wachowicz. Radziliśmy też, w jaki sposób gotować rosół. Pod przykryciem czy bez niego.
Źródło: YouTube/@ODDASZFARTUCHA