Smakosze.pl Przepisy Nastaw w sobotę i będzie gotowy na niedzielę. Rosół Strzelczyka to mistrzostwo. Nie uwierzysz, jak go robi
YouTube/@ODDASZFARTUCHA

Nastaw w sobotę i będzie gotowy na niedzielę. Rosół Strzelczyka to mistrzostwo. Nie uwierzysz, jak go robi

30 września 2023

Rosół ma szczególne miejsce w polskiej kuchni. Receptury na tę wyjątkową zupę bywają przekazywane z pokolenia na pokolenie. Swój sposób na rosół ma też Tomasz Strzelczyk. Polecamy znakomity przepis od znanego kucharza na rewelacyjny rosół, który robi w nietypowy sposób.

Rosół, czyli nie tylko zupa

Rosół jest jedną z najbardziej lubianych zup w Polsce. Fantastycznie smakuje, rozgrzewa i syci. Jego smak z nostalgią się wspomina, gdy nie mamy możliwości zjedzenia rosołu. Tę aromatyczną zupę podaje się też podczas przeziębień.

Znakomicie rozgrzewa i sprawia, że łatwiej nam wrócić do zdrowia. Gotowanie rosołu to nie błahostka. Dobór mięs, warzyw i czas poświęcony gotowaniu tej zupy, ma znaczenia. My polecamy przepis Tomasza Strzelczyka na rosół. Znany kucharz gotuje go całą noc w piekarniku.

rosół
YouTube/@ODDASZFARTUCHA
Wygląda i smakuje jak kurczak, a jest bez grama mięsa. Zrobisz to z produktu, który każdy ma w kuchni

Jak zrobić rosół od Tomasza Strzelczyka?

Składniki:

  • 4 l zimnej wody
  • kurczak
  • kawałek kaczki
  • kawałek wołowiny
  • kilka kurzych łapek
  • włoszczyzna
  • 3 liście laurowe
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 15 ziaren pieprzu czarnego
  • gałązki lubczyku
  • makaron

Do garnka wkładamy mięso i warzywa. Marchewki przekrójmy i dołóżmy podpieczoną cebulę. Teraz dajemy ziele angielskie, suszone grzyby, pieprz czarny, sól . Wszystko zalewamy zimną wodą.

Garnek wstawiamy do zimnego piekarnika na 15 godzin. Urządzenie nastawiamy na 115 stopni. Tomasz Strzelczyk robi też makaron. Do 300 g mąki pszennej wbijamy 3 jajka, ciasto wyrabiamy i dodajemy 2 łyżki roztopionego masła. Ciasto odstawiamy na 20 minut.

Rosół od Strzelczyka, czyli zrób makaron

Po 20 minutach ciasto na makron rozwałkowujemy. Przecieramy mąką i zwijamy rulonik. Kroimy go w paseczki. Makaron wrzucamy na wrzątek i mieszamy. Gotujemy około 4 minuty. Ugotowany makaron odcedzamy, przelewamy zimną wodą.

Rosół po 15 godzinach jest gotowy. Podajemy go z makaronem i dokładamy wołowinę oraz marchewkę. Możemy posypać natką pietruszki. Pisaliśmy o rosole od Ewy Wachowicz. Radziliśmy też, w jaki sposób gotować rosół. Pod przykryciem czy bez niego.

rosół
YouTube/@ODDASZFARTUCHA

Źródło: YouTube/@ODDASZFARTUCHA

To jedyny sposób na soczyste i miękkie kotlety schabowe. Właśnie tak robiła je moja kochana babcia
Dietetyk zaczął wypytywać przechodniów jak w Milionerach. Na pytaniu za 100 zł każdy by poległ
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy