Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Niektórzy wyrzucają je do kosza, a Wachowicz gotuje na nich rosół. Jego smak zaskakuje

Niektórzy wyrzucają je do kosza, a Wachowicz gotuje na nich rosół. Jego smak zaskakuje

Rosół Ewy Wachowicz
canva/Oksana Osypenko; IG/ewawachowicz

Rosół można ugotować na wiele sposobów. Dodatek, który stosuje Ewa Wachowicz, jednak mnie zaskoczył. Miss Polski wykorzystuje jeden rodzaj obierek. Efekty miały być znakomite, więc postanowiłam spróbować.
 

Smak rosołu wzbogacą ziemniaczane obierki

Resztki z przygotowywania purée ziemniaczanego nie muszą się marnować. Korzystając z metody Ewy Wachowicz, można z ich udziałem przygotować smakowitą zupę. Dawno nie jedliście tak esencjonalnego rosołu.

Składniki:

  • 1,5 litra zimnej wody
  • 4-5 skrzydełek kurczaka
  • skórka z 6 dużych ziemniaków
  • 2 średnie marchewki
  • nieduży kawałek selera
  • 1 spora cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 gałązka lubczyku
  • 1 łyżka suszonych jarzyn na bulion
  • posiekana natka pietruszki wedle uznania
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz w ilości do smaku

Wykonanie zupy wcale nie jest skomplikowane, a dodanie ziemniaczanych resztek przyjemnie wzbogaca smak. Zachowajcie je przy najbliższym gotowaniu i podążajcie za naszą instrukcją, dostępną w dalszej części artykułu. Rosół skradnie wasze serca.

Obierki ziemniaka idealne na rosół.jpg
canva/cottonbro studio, Pexels
Wbij jajko do szklanki z wodą i przykryj spodkiem. Po 1 minucie padniesz z wrażenia

Jak zrobić pyszny rosół? Ewa Wachowicz wrzuca obierki ziemniaków

Obierki pozyskane z umytych ziemniaków wykładam na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Skrapiam oliwą z oliwek, a następnie oprószam solą oraz pieprzem. Piekę przez 30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Skrzydełka zalewam zimną wodą, doprowadzam do wrzenia. Zbieram szumy z powierzchni płynu, a następnie gotuję około 30 minut. W tym czasie oczyszczam marchew, cebulę, czosnek i selera i kroję je na kawałki. Dodaję do kurczaka i gotuję jeszcze przed godzinę.

Pod koniec tego czasu doprawiam natką pietruszki i suszonymi warzywami. Następnie wrzucam obierki i lubczyk gotuję całość jeszcze przez 20 minut. Gotową zupę odcedzam i doprawiam solą oraz pieprzem.

Jak podać rosół Ewy Wachowicz?

Gwiazda do dania serwuje knedelki wątrobiane. Ten wyrób trafia do jej zupy wtedy, gdy Wachowicz decyduje się na przygotowanie bez kurczaka. Gdy mięso było wcześniej użyte, wystarczy wrzucić makaron, zacierki lub ugotowane ziemniaki.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na rosół. Spróbujcie wersji z imbirem — jest idealna na chłodne dni. Być może skusi was też odsłona bez mięsa — wcale nie brakuje jej smaku.

Ziemniaki pasują do rosołu (2).jpg
canva/YelenaYemchuk

Źródło: ewawachowicz