Gotowanie rosołu nie dla każdego będzie proste. Doświadczone kucharki jednak często dzielą się radami, które pomagają uzyskać satysfakcjonujący smak zupy. Jedną z ważniejszych jest wskazówka dotycząca używania pokrywki. Wyjawiamy też inne tajniki przyrządzania tej potrawy.
Rosół gotujemy powoli
Przyrządzanie zupy na drobiu i wołowinie — bo takie mięso tradycyjnie dodaje się do rosołu — powinno trwać minimum 3-4 godziny. Ogień pod garnkiem także musi być niewielki — wtedy w wywarze nie pojawią się zmętnienia.
W trakcie gotowania należy też na bieżąco usuwać pojawiające się na powierzchni fragmenty białka, czyli tzw. szumy. A czy można garnek przykrywać? Wyjaśniamy w dalszej części artykułu.

Czekam cały rok żeby zrobić tę surówkę. Takiej nie widziałam w żadnej restauracji
CZYTAJ DALEJPokrywkę stosujemy uważnie
Przykrycie garnka powoduje, że jego zawartość szybciej się gotuje. Z tego względu warto je użyć na samym początku przyrządzania rosołu. Zimna woda zacznie wrzeć wcześniej i zaoszczędzimy nieco czasu oraz energii.
W dalszym etapie gotowania dania warto jednak z pokrywki zrezygnować. Jej użycie może sprawić, że zupa wykipi lub zacznie się kotłować w garnku. Pojawią się zmętnienia, a ilość płynu w garnku pozostanie podobna, jak na początku i smak dania nie nabierze głębi.
Czego jeszcze unikać podczas gotowania rosołu?
Bardzo istotny przy przyrządzaniu tradycyjnej zupy będzie też moment włożenia mięsa i dodawania soli. Nigdy nie dodajemy kury do wrzątku i nie solimy rosołu na początku gotowania. Te dwa kroki sprawią, że pory mięsa się zamkną, a smak zostanie uwięziony wewnątrz porcji drobiu. Chodzi o coś odwrotnego.
Z naszej strony dowiecie się też jakie przyprawy warto dodać do rosołu . Wyjaśniamy też, czego użyć zamiast maggi i z jakiego powodu gotowe pęczki włoszczyzny to zły wybór .

Źródło: newsy.gotujmy, haps
Ta zagadka sprawia problemy większości dorosłych. Sprawdź, czy potrafisz podać prawidłową odpowiedź
CZYTAJ DALEJWeź kiwi i wbij w nie mieszadełko do miksera. Szkoda, że nikt mi tego nie pokazał wcześniej
CZYTAJ DALEJ