Smakosze.pl

canva/valentynsemenov

Czy rosół powinno gotować się pod przykryciem, czy bez? Doświadczone kucharki nie mają wątpliwości

15 Września 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Gotowanie rosołu nie dla każdego będzie proste. Doświadczone kucharki jednak często dzielą się radami, które pomagają uzyskać satysfakcjonujący smak zupy. Jedną z ważniejszych jest wskazówka dotycząca używania pokrywki. Wyjawiamy też inne tajniki przyrządzania tej potrawy.
 

Rosół gotujemy powoli

Przyrządzanie zupy na drobiu i wołowinie — bo takie mięso tradycyjnie dodaje się do rosołu — powinno trwać minimum 3-4 godziny. Ogień pod garnkiem także musi być niewielki — wtedy w wywarze nie pojawią się zmętnienia.

W trakcie gotowania należy też na bieżąco usuwać pojawiające się na powierzchni fragmenty białka, czyli tzw. szumy. A czy można garnek przykrywać? Wyjaśniamy w dalszej części artykułu.

Rosół gotujemy na drobiu.jpg
canva/Azurita
Surówka z dyni i cukinii

Czekam cały rok żeby zrobić tę surówkę. Takiej nie widziałam w żadnej restauracji

CZYTAJ DALEJ

Pokrywkę stosujemy uważnie

Przykrycie garnka powoduje, że jego zawartość szybciej się gotuje. Z tego względu warto je użyć na samym początku przyrządzania rosołu. Zimna woda zacznie wrzeć wcześniej i zaoszczędzimy nieco czasu oraz energii.

W dalszym etapie gotowania dania warto jednak z pokrywki zrezygnować. Jej użycie może sprawić, że zupa wykipi lub zacznie się kotłować w garnku. Pojawią się zmętnienia, a ilość płynu w garnku pozostanie podobna, jak na początku i smak dania nie nabierze głębi.

Czego jeszcze unikać podczas gotowania rosołu?

Bardzo istotny przy przyrządzaniu tradycyjnej zupy będzie też moment włożenia mięsa i dodawania soli. Nigdy nie dodajemy kury do wrzątku i nie solimy rosołu na początku gotowania. Te dwa kroki sprawią, że pory mięsa się zamkną, a smak zostanie uwięziony wewnątrz porcji drobiu. Chodzi o coś odwrotnego.

Z naszej strony dowiecie się też jakie przyprawy warto dodać do rosołu . Wyjaśniamy też, czego użyć zamiast maggi i z jakiego powodu gotowe pęczki włoszczyzny to zły wybór .

Rosół podajemy z makaronem.jpg
canva/undefined undefined

Źródło: newsy.gotujmy, haps 

zagadka z chlebem

Ta zagadka sprawia problemy większości dorosłych. Sprawdź, czy potrafisz podać prawidłową odpowiedź

CZYTAJ DALEJ
kiwi

Weź kiwi i wbij w nie mieszadełko do miksera. Szkoda, że nikt mi tego nie pokazał wcześniej

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Weź plaster cytryny i wrzuć do garnka z jajkami. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >

Porady

Wbij jajko do szklanki z wodą i przykryj spodkiem. Po 1 minucie padniesz z wrażenia
Czytaj więcej >

Porady

Wystarczą 2 widelce i gumka recepturka. Szkoda, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Czytaj więcej >

Porady

Weź papier do pieczenia i zwilż go wodą. Efekt jest nie do opisania, używam tej sztuczki cały czas
Czytaj więcej >

Porady

Weź folię i owiń nią banany w tym miejscu. Żałuję, że nikt wcześniej mi tego nie pokazał
Czytaj więcej >

Porady

Żaden piekarnik, lodówka i suszarka. Ten sposób suszenia grzybów jest jeszcze lepszy i darmowy
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec, natkę pietruszki i zrób tę sztuczkę. W życiu sama bym na to nie wpadła
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Połóż masło na talerzyk i przykryj je szklanką. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przekrój cytrynę na pół i włóż do zmywarki. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania, to wielka oszczędność
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie wyrzucam fusów z kawy. Dzięki temu patentowi oszczędzam sporo pieniędzy
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Podczas grzybobrania koniecznie patrz w górę. Do domu wrócisz z koszykiem pełnym prawdziwków
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec, natkę pietruszki i zrób tę sztuczkę. W życiu sama bym na to nie wpadła
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Połóż masło na talerzyk i przykryj je szklanką. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przekrój cytrynę na pół i włóż do zmywarki. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania, to wielka oszczędność
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie wyrzucam fusów z kawy. Dzięki temu patentowi oszczędzam sporo pieniędzy
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Podczas grzybobrania koniecznie patrz w górę. Do domu wrócisz z koszykiem pełnym prawdziwków
Czytaj więcej >