Natnij kapustę, wlej colę. To przepis cudów, dużo bym dał, aby poznać go wcześniej
Oto przepis inspirowany gołąbkami, w którym wszystko jest inaczej. Niecodzienne zastosowanie coli, nietypowy sposób zawijania kapusty, a nawet parzenia jej liści, spodoba się miłośnikom kuchennych nowinek.
Nietypowe gołąbki z... colą
Niektórzy uważają, że w gotowaniu wszystkie chwyty są dozwolone. Jeśli tak jest, warto zwrócić uwagę na przepisy takie jak ten. Użycie coli – kwaśnego, gazowanego źródła cukru, kreatywnością przypomina modną niedawno kuchnię molekularną.
Nietypowe duszone zwitki kapuściane przypominają jednak tradycyjne gołąbki. Nawet, podobnie jak one, zawierają w środku ryż. Są pieczone, ale na masie, która w składzie ma ryż. Ten przepis to prawdziwa ciekawostka.
Poszedł na dożynki i zamówił pajdę ze smalcem. Opinię wyrobił sobie jeszcze przez pierwszym kęsemMięso w kapuście
Ilustracje w tym tekście pochodzą z kanału Smaczny.tv. Warto zwrócić uwagę na nietypowy sposób parzenia liści kapusty, który oszczędza nieco wysiłku i wymaga mniej przestrzeni w kuchni niż tradycyjna forma tej czynności.
Składniki
- 1 kapusta
- 400 g mielonej wieprzowiny
- 100 g boczku w słupkach
- 200 g ryżu
- 20 ml oleju
- 100 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- 50 g ketchupu
- 100 ml passaty pomidorowej
- 120 ml coli
- 1 mała papryczka chili
- 1 łyżka brązowego cukru
- Opcjonalnie: 80 g startej mozzarelli
- Sól, pieprz, słodka papryka
Jak zrobić gołąbki z colą
W rondelku łączymy colę z ketchupem, cukrem i posiekanym chili. Podgrzewamy, aż składniki się połączą. Gorącym płynem zalewamy w misce posiekaną cebulę i boczek. Wylewamy na formę do pieczenia.
Kapustę przekrawamy na ćwiartki i wkładamy do rękawa do pieczenia zamkniętego od dołu. Zalewamy ją wrzątkiem, zamykamy od góry i odstawiamy na 20 minut. Następnie cedzimy i rozbieramy na pojedyncze liście.
W rondelku na oleju dusimy pokrojone w plasterki pieczarki i czosnek. Dodajemy startą na tarce o grubych okach marchew. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką i smażymy, aż składniki zaczną się robić miękkie. Następnie dodajemy ryż, podlewamy wodą i dusimy przez 10 minut. W miarę potrzeby dodajemy więcej wody. Pod koniec duszenia dodajemy posiekaną natkę i mieszamy.
Po lekkim przestudzeniu farsz nakładamy łyżką na sparzone liście kapusty. Zawijamy w papiloty i układamy je na sos wylany na formę. Po ścisłym wypełnieniu formy możemy posypać ją serem. Wstawiamy na 45 minut do piekarnika nagrzanego do 250 stopni.
Wypróbuj też przepisy na placki z kalarepy i roladę wołową.