O tej porze roku rolady wołowe robię inaczej. Rodzina uwielbia to danie
Faszerowana pysznymi grzybkami wołowa rolada to doskonały sposób, by esencjonalnym posiłkiem pożegnać wakacje i wkroczyć w jesień. Delikatne kurki świetnie współgrają z rozpadającą się w ustach wołowiną. Chodzi tu nie tylko o kontrast smaków, lecz także faktur.
Rolada z kurkami
Sezon na kurki jest dość długi, spieszmy się jednak z niego korzystać, bo i tak zatęsknimy za podobnymi przepisami. Te niezwykłe, powszechnie uwielbiane grzyby świetnie sprawdzają się smażone, w towarzystwie cebuli i kilku prostych przypraw. Tak też przygotowujemy z nich farsz do rolady.
Kurki świetnie uzupełniają mięsne danie. Są doskonałym źródłem witamin, lecz przede wszystkim są niskokaloryczne. Dodają więc lekkości roladzie i wypełniają ją delikatnym smakiem.
Najgorszy rodzaj sera. Skład jest fatalny, a Polacy kupują go na potęgęWołowina z farszem
Według tego przepisu przyrządzić można zarówno dużą roladę, jak i małe roladki. Do tej pierwszej potrzebujemy ładny plaster np. udźca wołowego. Jeśli chodzi o mięso kupione w sklepie, to na roladki może być znacznie łatwiejsze do zdobycia.
Składniki
- 400 g wołowiny (duży plaster lub zraziki)
- 300 g kurek
- 1 cebula
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- Opcjonalnie: plastry boczku
- 30 ml musztardy
- 1 jajko
- ½ l bulionu wołowego (może być z kostki)
- Masło klarowane do smażenia
- Sól, pieprz, kmin rzymski, suszony czosnek
Pieczemy roladę na obiad
Cebulę drobno kroimy. Podsmażamy na klarowanym maśle. Dodajemy oczyszczone i pokrojone kurki. Smażymy, aż będą miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem, zdejmujemy z patelni i odstawiamy do przestudzenia.
Wołowinę rozbijamy, posypujemy solą, pieprzem i przyprawami. Odstawiamy na chwilę i smarujemy musztardą. Na wierzch układamy plastry boczku.
Do przestudzonych kurek dodajemy posiekaną natkę pietruszki, a następnie jajko. Mieszamy składniki na kleisty farsz. Grzyby układamy na plastrze wołowiny.
Roladę zawijamy i spinamy szpikulcami lub namoczonymi wykałaczkami. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i kładziemy na nim roladę. Przewracamy, by zrobiła się równomiernie rumiana.
Na patelnię wlewamy bulion. Zmniejszamy moc palnika. Przykrywamy i dusimy przez ok. godzinę. W razie potrzeby uzupełniamy płyn większą ilością bulionu lub wodą.
Dowiedz się też, jakiego sera nie kupować i jak mrozić koperek.