Smakosze.pl Przepisy Natnij karkówkę i wypchaj pomidorami. Rodzina co tydzień prosi mnie o ten obiad
Fot. Shutterstock

Natnij karkówkę i wypchaj pomidorami. Rodzina co tydzień prosi mnie o ten obiad

25 września 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Karkówka na obiad to zawsze świetny pomysł. Szczególnie jeżeli przygotujesz ją z tego przepisu. Jej smak jest po prostu doskonały i nikt nie będzie w stanie się jej oprzeć. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak przygotować ją łatwo i co najważniejsze - szybko.

Doskonała karkówka na obiad

Karkówka jest mięsem , która kojarzona jest z sezonem grillowym. Nie każdy jednak wie, że poza nim można przygotować z niej doskonały obiad z piekarnika. Sposób jest banalny, niezbyt czasochłonny i co ważne, danie, jakie przygotujesz, jest przepyszne i bardzo syte.

Domownicy poproszą cię o niejedną dokładkę, a inne gospodynie będą ci zazdrościły, że tak świetnie gotujesz. Poznaj przepis , a następnie wypróbuj go i podziel się tym patentem z innymi. Warto zaryzykować i zrobić to danie nawet dzisiaj.

mięso.jpg
Fot. Canva/Aleksei Isachenko photos
Żadne kluski śląskie, żadne kopytka. Z ugotowanych ziemniaków Strzelczyk robi prawdziwe cudo

Pomidory i karkówka to podstawa

Kluczowym składnikiem tego dania jest oczywiście karkówka. Kup tę dobrej jakości ze sprawdzonego sklepu mięsnego, a będziesz mieć pewność, że obiad wyjdzie doskonały. Oprócz niej potrzebne są także pomidory, którymi nafaszerujesz mięso oraz kilka innych składników. Większość z nich możesz mieć już w swojej kuchni, więc na przygotowanie posiłku nie wydasz wiele. Listę z niezbędnymi składnikami umieściliśmy na liście poniżej.

Składniki:

  • 1,4 kg karczku
  • 3 pomidory
  • 10 plastrów sera do zapiekania
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka soli

Karkówka z pomidorami - przepis

Przygotowania dania z karkówki rozpocznij od przyrządzenia marynaty. W tym celu do miski wlej olej i wsyp oregano, tymianek, czosnek, paprykę oraz pieprz. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Następnie pokrój umyte pomidory w cienkie plastry.

Karkówkę ponacinaj prawie do końca, a następnie posmaruj ją przygotowaną marynatą. W każdy otwór włóż po plastrze pomidora i sera. Całą kompozycję zepnij patyczkami do szaszłyków.

Tak przygotowane mięso ułóż w naczyniu żaroodpornym. Piekarnik rozgrzej do 220 stopni i włóż do niego mięso. Piecz je w tej temperaturze przez 30 minut, a następnie zmniejsz ją do 160 stopni  i piecz przez godzinę.

Po pieczeniu wyciągnij patyki do szaszłyków. Mięso krój na kawałki i podawaj na obiad z ulubionymi dodatkami. Po tym, jak szybko znika z talerzy, poznasz, że smakuje.

pomidor krojenie.jpg
Fot. Canva/Amazing Nature Photography

Źródło:

Jajecznica po turecku to hit nad hity. Smak zasługuje na medal
Łączę jabłka z biszkoptem i bitą śmietaną. To najlepsza szarlotka, jaką w życiu jadłam
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy