Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żadne kluski śląskie, żadne kopytka. Z ugotowanych ziemniaków Strzelczyk robi prawdziwe cudo
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 25.09.2024 10:22

Żadne kluski śląskie, żadne kopytka. Z ugotowanych ziemniaków Strzelczyk robi prawdziwe cudo

strzelczyk i gotowane ziemniaki
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Tomasz Strzelczyk zaproponował swój sposób na mączne danie z ugotowanych ziemniaków. To pyzy bez nadzienia. Są świetnym zamiennikiem klusek, które przeważnie przygotowujemy z podobnych składników.

Pyzy Strzelczyka

Złożone z mieszanki gotowanych i surowych ziemniaków pyzy zazwyczaj przygotowujemy z nadzieniem – na słodko lub na słono. Mogą jednak być także kluskami, które serwujemy razem z sosami lub jako przekąskę.

Przepis taki świetnie sprawdza się, kiedy mamy pod ręką ugotowane ziemniaki. Przeważnie resztki z poprzedniego obiadu to za mało, by zrobić nowy. Dzięki dodatkowi surowych ziemniaków zwiększamy ilość ciasta bez potrzeby drugiego gotowania.

odciskanie ziemniaków
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Najgorsza herbata, po jaką można sięgnąć. Omijaj szerokim łukiem

Strzelczyk lepi pyzy

Tomasz Strzelczyk pokazuje kilka sposobów, by jeszcze łatwiej i jeszcze lepiej zrobić takie pyzy. Ważne jest dobre odciśnięcie ziemniaków – zużywa jednak wiele produktów, które my zakwalifikowalibyśmy jako resztki.

Składniki

  • 1 kg surowych ziemniaków
  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • 2 cebule
  • Masło klarowane do smażenia
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Pyzy bez nadzienia

Jeśli nie mamy gotowanych ziemniaków, gotujemy w nieosolonej wodzie. Surowe ziemniaki ścieramy na tarce jak na placki ziemniaczane. Wykładamy je na sitko wyłożone tetrową ściereczką.

Masę ze startych ziemniaków dokładnie wykręcamy w ściereczce. Zbieramy sok do miski i odstawiamy na bok. Na patelni na maśle klarowanym podsmażamy drobno posiekaną cebulkę, aż zacznie się rumienić.

Do miski z odciśniętymi surowymi ziemniakami dodajemy cebulę. Przeciskamy przez praskę ugotowane ziemniaki. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Zlewamy do osobnej miseczki wodę, która zebrała się na górze soku z ziemniaków. Na dnie znajduje się skrobia, którą dodajemy do masy. Dosypujemy jeszcze 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej. Masę dokładnie wyrabiamy.

Na desce podsypanej mąką ziemniaczaną formujemy z masy rulon, a następnie dzielimy go na kluski. By ciasto nie kleiło się do rąk, moczymy je w soku spod ziemniaków. Pyzy gotujemy w osolonej wodzie przez 2-3 minuty od wypłynięcia.

Wypróbuj też przepisy na kapuśniak Jaśka Kuronia i domową chałkę.

gotowe pyzy
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Źródło: YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA