Żadne kluski śląskie, żadne kopytka. Z ugotowanych ziemniaków Strzelczyk robi prawdziwe cudo
Tomasz Strzelczyk zaproponował swój sposób na mączne danie z ugotowanych ziemniaków. To pyzy bez nadzienia. Są świetnym zamiennikiem klusek, które przeważnie przygotowujemy z podobnych składników.
Pyzy Strzelczyka
Złożone z mieszanki gotowanych i surowych ziemniaków pyzy zazwyczaj przygotowujemy z nadzieniem – na słodko lub na słono. Mogą jednak być także kluskami, które serwujemy razem z sosami lub jako przekąskę.
Przepis taki świetnie sprawdza się, kiedy mamy pod ręką ugotowane ziemniaki. Przeważnie resztki z poprzedniego obiadu to za mało, by zrobić nowy. Dzięki dodatkowi surowych ziemniaków zwiększamy ilość ciasta bez potrzeby drugiego gotowania.
Najgorsza herbata, po jaką można sięgnąć. Omijaj szerokim łukiemStrzelczyk lepi pyzy
Tomasz Strzelczyk pokazuje kilka sposobów, by jeszcze łatwiej i jeszcze lepiej zrobić takie pyzy. Ważne jest dobre odciśnięcie ziemniaków – zużywa jednak wiele produktów, które my zakwalifikowalibyśmy jako resztki.
Składniki
- 1 kg surowych ziemniaków
- 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
- 2 cebule
- Masło klarowane do smażenia
- Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Pyzy bez nadzienia
Jeśli nie mamy gotowanych ziemniaków, gotujemy w nieosolonej wodzie. Surowe ziemniaki ścieramy na tarce jak na placki ziemniaczane. Wykładamy je na sitko wyłożone tetrową ściereczką.
Masę ze startych ziemniaków dokładnie wykręcamy w ściereczce. Zbieramy sok do miski i odstawiamy na bok. Na patelni na maśle klarowanym podsmażamy drobno posiekaną cebulkę, aż zacznie się rumienić.
Do miski z odciśniętymi surowymi ziemniakami dodajemy cebulę. Przeciskamy przez praskę ugotowane ziemniaki. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Zlewamy do osobnej miseczki wodę, która zebrała się na górze soku z ziemniaków. Na dnie znajduje się skrobia, którą dodajemy do masy. Dosypujemy jeszcze 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej. Masę dokładnie wyrabiamy.
Na desce podsypanej mąką ziemniaczaną formujemy z masy rulon, a następnie dzielimy go na kluski. By ciasto nie kleiło się do rąk, moczymy je w soku spod ziemniaków. Pyzy gotujemy w osolonej wodzie przez 2-3 minuty od wypłynięcia.
Wypróbuj też przepisy na kapuśniak Jaśka Kuronia i domową chałkę.
Źródło: YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA