Smakosze.pl Przepisy Natnij kiełbasę i ukryj w niej pyszną niespodziankę. Nie ma lepszego patentu na grilla
TikTok @the_foodini

Natnij kiełbasę i ukryj w niej pyszną niespodziankę. Nie ma lepszego patentu na grilla

28 kwietnia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Sezon grillowy już za pasem. Majówka będzie idealną okazja na inaugurację biesiad na świeżym powietrzu. Zaskocz swoich znajomych i przygotuj rewelacyjną nadziewaną kiełbasę. Gwarantujemy, że nikt nie przejdzie koło niej obojętnie.

Kiełbasa z grilla inaczej niż zwykle

Grillowana kiełbasa nie musi być nudna. Przygotowanie niebanalnego smakołyku z jej udziałem to banalna i szybka sprawa. Utwórz w mięsie kieszonkę i wsadź do niej pyszne dodatki. Uzupełnią one smak potrawy i nadadzą jej zupełnie nowego wymiaru.

Aby farsz trzymał się w kiełbasie, należy owinąć ją plasterkiem boczku. Doda on ponadto niezwykłego aromatu całości. Zapach z Twojego grilla wywoła błysk zazdrości w oczach sąsiadów. Niejeden z nich zajrzy poprosić o przepis (pochodzący z kanału TikTok @the_foodini, podobnie jak powyższe zdjęcia).

Weź blender i zmiksuj jajka z 1 dodatkiem. Naleśniki zrobisz bez mąki i mleka

Przepis na kiełbasę z grilla z pysznym nadzieniem

Składniki:

  • 8 kawałków kiełbasy
  • 2 długie papryczki chili
  • 150 g sera żółtego
  • 16 cienkich plasterków wędzonego boczku

Jak zrobić najlepszą kiełbasę z grilla?

Przygotuj kiełbasę na nadziewania . W tym celu natnij ją wzdłuż do mniej więcej połowy głębokości . Następnie podobne nacięcie zrób pod kątem ok. 90 stopni do pierwszego tak, aby wyciąć w kiełbasie podłużną kieszonkę . Czynność powtórz ze wszystkimi kawałkami .

Z papryczek chili odetnij czapeczki . Następnie warzywa pokrój wzdłuż na pół, a każdy uzyskany kawałek ponownie na pół . Gruby plaster żółtego sera podziel na 8 równej wielkości słupków .

Na czystym blacie lub desce do krojenia ułóż obok siebie 2 plasterki boczku . Połóż na nich w poprzek kiełbasę, a do wyciętej kieszonki wsadź kawałek papryczki i słupek sera . Na koniec całość zawiń w zgrabny rulonik , czynność powtórz ze wszystkimi składnikami. Boczek powinien dość ściśle przylegać do kiełbasy, aby zapobiec wypadaniu z niej dodatków .

Przygotowaną kiełbasę układaj na rozgrzanym grillu końcówkami boczku do dołu . Trzymaj na ruszcie przez ok. 8 minut . W czasie grillowania kiełbasę od czasu do czasu obracaj .

Kiedy ser w kiełbasie zacznie się roztapiać, przełóż potrawę na skraj kratki grillowej . Dopiekaj jeszcze przez ok. 10 minut, często obracając z boku na bok . Po upływie tego czasu nadziewana kiełbasa gotowa jest do podania . Warto zaserwować ją w towarzystwie ulubionych sosów. Grill u Gesslerowej może być kosztowną zabawą . Na majówkową wyżerkę przygotuj doskonałą sałatkę od Tomasza Strzelczyka .

Źródło: TikTok @the_foodini

Jak prawidłowo zawijać w folię aluminiową? 1 szczegół ma ogromne znaczenie
Zapomnij o rosole i pomidorowej. Teraz gotuje się zupę botwinkową
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy