Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Strzelczyk pokazał najlepszą sałatkę na grilla. 1 składnik zaskoczy każdego

Strzelczyk pokazał najlepszą sałatkę na grilla. 1 składnik zaskoczy każdego

Sałatka na grilla
Screen z filmu na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Sałatka jest niezbędnym dodatkiem do dań z grilla. Tomasz Strzelczyk zaproponował znakomity rarytas z dodatkiem ziemniaków. Przygotowuje się go sprawnie, a smakiem zachwyca od pierwszego kęsa. Spróbujecie?
 

Przepis na sałatkę ziemniaczaną Tomasza Strzelczyka

Wybór sałatki na grilla nie jest prosty. Do mięs warto podać coś, co zawiera nie tylko świeże wiosenne warzywa, ale też jest pełne charakteru. Ziemniaczana kompozycja Tomasza Strzelczyka doskonale pasuje do tego opisu.

Składniki:

  • 700 g ziemniaków sałatkowych
  • 1 niezbyt duża cebula czerwona
  • kawałek białej rzodkwi lub kilka rzodkiewek
  • kawałek białej kapusty
  • 3 kiszone ogórki
  • 100 g jogurtu greckiego
  • 20 g ostrej musztardy
  • 6 ząbków czosnku
  • szczypta ziół prowansalskich
  • dymka bez dużych cebulek lub szczypior
  • koperek
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz i cukier w ilości do smaku
Zapomnij o rosole i pomidorowej. Teraz gotuje się zupę botwinkową

Jak zrobić smaczną sałatkę na grilla? Strzelczyk zdradził swój przepis

Ziemniaki dokładnie myjemy. W dużym garnku zagotowujemy wodę, solimy ją i wrzucamy kilka gałązek kopru i natki pietruszki — bez liści. Dodajemy także 3 delikatnie zmiażdżone, ale nie obrane z łupin ząbki czosnku, a także czyste bulwy. Gotujemy przez 10 minut, od momentu, gdy zawartość garnka ponownie zawrze.

W misce łączymy jogurt grecki i musztardę. Dodajemy zioła prowansalskie i pozostały czosnek, uprzednio przeciśnięty przez praskę. Całość łączymy ze startymi na tarce o większych oczkach ogórkami kiszonymi oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Wrzucamy też niezbyt drobno startą rzodkiew, poszatkowaną kapustę, pokrojoną w piórka czerwoną cebulę oraz posiekaną natkę pietruszki, dymkę i koper.

Ziemniaki wyjmujemy na sito i odlewamy część płynu, tak, aby móc swobodnie zawiesić je nad gorącą wodą. Przykrywamy garnek ściereczką i parujemy przez kwadrans.

Po tym czasie warzywo studzimy, a letnie kroimy w kostkę i wrzucamy do pozostałych składników sałatki na grilla. Na koniec doprawiamy całość solą i odrobiną cukru.

Jak podać sałatkę na grilla?

Ziemniaczany przysmak serwujemy na zimno. Najlepiej smakuje po 2-3 godzinach chłodzenia w lodówce. Możecie podać go solo albo do mięs czy grzybów z grilla.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na przysmaki z grilla. Szczególnie polecamy soczystą karkówkę w miodowej marynacie. Spróbujcie także delikatnej piersi indyczej z zielonym pesto z pietruszki.

Sałatka na grilla jest niezbędna.png
canva/JohnnyMad

Źródło: YT/ Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA