Natnij kurczaka i włóż to do środka. Stanie się coś niesamowitego, szkoda że nie poznałem tego triku wcześniej
Oto najczęściej komentowany w internecie przepis na pierś z kurczaka. Tym, co przyciąga uwagę, jest niezwykła ilość możliwości, jeśli chodzi o wypełnienie jej nadzieniem. Niektórzy zwracają uwagę, że po tym przepisie nigdy nie spojrzysz tak samo na popularny kuchenny produkt.
Wystarczy naciąć kurczaka
Faszerowana pierś z kurczaka to nic przesadnie nowego w naszej kuchni. Do tej kategorii zaliczyć można choćby kotlety de volaille. Dzięki swojej dużej objętości filet taki nadaje się świetnie, by wypchać go czymś pożywnym i smakowitym, a następnie usmażyć lub upiec.
Jednak przepis, który dziś pokazujemy, wzbogacony jest o dodatkową sztuczkę. Sprawdzi się doskonale wszędzie tam, gdzie chcemy podać mięso z farszem zbyt wrażliwym na ciepło . Dzięki sprytnemu sposobowi nacięcia i upieczenia można najpierw usmażyć pierś kurczaka, a potem ją nafaszerować i dopiec.
Kurczak faszerowany folią aluminiową
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Essen Rezepte. Ich propozycja podania takiego kurczaka to farsz z fety oraz jajko sadzone i ser. Można jednak dowolnie eksperymentować z nadzieniem, bo tak obsmażony przed faszerowaniem kurczak daje bardzo wiele możliwości nadziania go.
Składniki
- 3 duże filety z piersi kurczaka
- 150 g sera feta
- Opcjonalnie: 50-100 g żółtego sera
- 1 pęczek natki pietruszki
- 3 jajka
- 2 ząbki czosnku
- Sól, pieprz, ulubione przyprawy do kurczaka
- Masło klarowane do smażenia
Folia aluminiowa w kurczaku
Piersi kurczaka płuczemy, czyścimy i dokładnie osuszamy. W każdej od góry przygotowujemy głębokie nacięcia, by uformować miseczki, rozchylając na boki płatki mięsa. Posypujemy je od wierzchu solą, pieprzem i wybranymi przyprawami.
Z folii aluminiowej przygotowujemy podłużne kulki o wielkości odpowiadającej wielkości dziurki. Kulki owijamy papierem do pieczenia, by mięso nie miało kontaktu z aluminium, i faszerujemy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i obsmażamy kurczaka z każdej strony, aż będzie złocisty.
Jajka dzielimy na białka i żółtka. Do miski z białkami wkruszamy fetę . Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną natkę. Wszystko razem mieszamy, przyprawiając do smaku.
Z piersi delikatnie wyciągamy wypełnienie. Wkładamy w jego miejsce fetę z białkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy, aż białko będzie ścięte.
Kieszonki z kurczaka posypujemy teraz żółtym serem (ten etap można pominąć) i wykładamy na każdą po żółtku. Wstawiamy do piekarnika jeszcze na 5-8 minut , aż żółtko będzie tylko lekko ścięte. Podajemy na gorąco.
Wypróbuj też przepisy na chłopski garnek Tomasza Strzelczyka i poznaj doradę – najlepszą rybę dla seniorów i nie tylko .