Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najlepsze naleśniki na kolację. Sekret tkwi nie tylko w farszu
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 07.01.2025 22:00

Najlepsze naleśniki na kolację. Sekret tkwi nie tylko w farszu

smażenie nalesników
Fot. Shutterstock/MariaMaslova

Na dzisiejszą kolację przygotuj wytrawne naleśniki. Ich smak wywołany przez doskonały farsz, zachwyci całą rodzinę. Poznaj przepis, a przekonasz się, że takie danie jest po prostu doskonałe. 

Wytrawne naleśniki inaczej

Naleśniki to uwielbiane przez wszystkich danie. Cenimy je nie tylko za delikatność i cienkie placki, ale też możliwość podania ich zarówno na słodko, jak i na słono. Z przepisem poniżej pokażemy ci, jak przygotować wytrawne naleśniki, które możesz podać na dzisiejszą kolację.

Nietypowy farsz z całą pewnością przypadnie do gustu twoim domownikom i poproszą cię o niejedną dokładkę. Przygotowanie dania jest bardzo proste i zajmuje dosłownie kilka chwil. Zrób je, a nie pożałujesz. Przepis znajdziesz w dalszej części.

naleś niki.jpg
Fot. Canva/DAPA Images
Weź jajko i mały lejek. Żałuję, że nie znałam tej sztuczki wcześniej

Naleśniki z szynką i kilkoma składnikami

Naleśniki na kolację różnią się nie tylko wytrawnym farszem, ale też ciastem naleśnikowym. Według poniższego przepisu do ciasta należy dodać suszone oregano. Aromatyczna przyprawa sprawi, że w połączeniu z farszem powstanie naprawdę smaczne i nietypowe danie. Farsz składa się szynki, sera oraz warzyw. 

Składniki:

  • ¾ szklanki mąki
  • 1 ½ szklanki mleka
  • 1 jajko
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 ½ łyżeczki suszonego oregano
  • 15 plastrów szynki
  • 150 g żółtego sera w kostce
  • 5 ogórków kiszonych
  • kilka kawałków papryki konserwowe
  • olej
  • szczypta soli

Przepis na naleśniki na kolację

Do miski wlej mleko i przesiej mąkę. Wsyp także proszek do pieczenia, sól, oregano oraz wbij jajko. Składniki połącz w jednolite ciasto za pomocą miksera. Na patelni rozgrzej olej. Nałóż na nią odrobinę ciasta i rozprowadź je. Naleśniki smaż z dwóch stron, do momentu zarumienienia.

Następnie przygotuj farsz. Ser zetrzyj na dużych oczkach tarki. Na każdym naleśniku rozłóż plasterki szynki, a na nich ułóż pokrojone w słupki ogórki i paprykę. Całość obsyp odrobiną sera, a każdego naleśnika zawiń w rulon. 

Ułóż je w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Ich wierzch obsyp serem, a na koniec zapiekaj w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Kiedy się rozpuści, naleśniki są gotowe do podania.

Sprawdź także, co zrobić z mandarynkami przed spożyciem oraz poznaj przepis na ciasto poduszkowiec.

nalesniki z serem.jpg
Fot. Canva/Jan Mach