Najlepsze naleśniki na kolację. Sekret tkwi nie tylko w farszu
Na dzisiejszą kolację przygotuj wytrawne naleśniki. Ich smak wywołany przez doskonały farsz, zachwyci całą rodzinę. Poznaj przepis, a przekonasz się, że takie danie jest po prostu doskonałe.
Wytrawne naleśniki inaczej
Naleśniki to uwielbiane przez wszystkich danie. Cenimy je nie tylko za delikatność i cienkie placki, ale też możliwość podania ich zarówno na słodko, jak i na słono. Z przepisem poniżej pokażemy ci, jak przygotować wytrawne naleśniki, które możesz podać na dzisiejszą kolację.
Nietypowy farsz z całą pewnością przypadnie do gustu twoim domownikom i poproszą cię o niejedną dokładkę. Przygotowanie dania jest bardzo proste i zajmuje dosłownie kilka chwil. Zrób je, a nie pożałujesz. Przepis znajdziesz w dalszej części.
Weź jajko i mały lejek. Żałuję, że nie znałam tej sztuczki wcześniejNaleśniki z szynką i kilkoma składnikami
Naleśniki na kolację różnią się nie tylko wytrawnym farszem, ale też ciastem naleśnikowym. Według poniższego przepisu do ciasta należy dodać suszone oregano. Aromatyczna przyprawa sprawi, że w połączeniu z farszem powstanie naprawdę smaczne i nietypowe danie. Farsz składa się szynki, sera oraz warzyw.
Składniki:
- ¾ szklanki mąki
- 1 ½ szklanki mleka
- 1 jajko
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 ½ łyżeczki suszonego oregano
- 15 plastrów szynki
- 150 g żółtego sera w kostce
- 5 ogórków kiszonych
- kilka kawałków papryki konserwowe
- olej
- szczypta soli
Przepis na naleśniki na kolację
Do miski wlej mleko i przesiej mąkę. Wsyp także proszek do pieczenia, sól, oregano oraz wbij jajko. Składniki połącz w jednolite ciasto za pomocą miksera. Na patelni rozgrzej olej. Nałóż na nią odrobinę ciasta i rozprowadź je. Naleśniki smaż z dwóch stron, do momentu zarumienienia.
Następnie przygotuj farsz. Ser zetrzyj na dużych oczkach tarki. Na każdym naleśniku rozłóż plasterki szynki, a na nich ułóż pokrojone w słupki ogórki i paprykę. Całość obsyp odrobiną sera, a każdego naleśnika zawiń w rulon.
Ułóż je w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Ich wierzch obsyp serem, a na koniec zapiekaj w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Kiedy się rozpuści, naleśniki są gotowe do podania.
Sprawdź także, co zrobić z mandarynkami przed spożyciem oraz poznaj przepis na ciasto poduszkowiec.