Natrzyj boczek przyprawami i wsadź do słoików. Dawno nie jadłam czegoś tak pysznego, mąż ciągle o to prosi
Boczek można przyrządzić na wiele sposobów. Prosta marynata z kilku składników sprawi, że zrobić będziemy mogli zarówno rarytas do kanapek, jak i smaczny obiad dla całej rodziny. Przepis nie jest skomplikowany i warto spróbować.
Boczek jest idealny do wielu dań
Surowy boczek bardzo często podsmaża się i dodaje do dań pod koniec ich przyrządzania. Znane są jednak przepisy, w których stanowi on główny element potrawy. Tym razem mamy dla was patent z drugiej kategorii.
Mięso doprawimy mieszanką kilku aromatycznych składników i przygotowujemy w nietypowy sposób. Nie użyjemy piekarnika ani patelni, a efekt będzie więcej niż znakomity. Czytajcie dalej, by dowiedzieć się, po jakie środki i przyprawy sięgniemy.
Pyszny boczek ze słoika
Nacieranie mięsa przyprawami zawsze pomaga nadać mu smaku. Tym razem jeszcze przyrządzimy je w nietypowy sposób. Boczek zamkniemy w słoiku i będziemy go gotować. Zmięknie, nabierze soczystości i — jeśli nie otworzymy naczynia od razu — postoi nawet miesiąc. Warto się skusić.
Składniki:
- 1 kg boczku wieprzowego
- 20 g soli
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu czarnego
- 2 łyżeczki suszonej bazylii
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- 4 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 8-12 ziaren pieprzu czarnego
Dodatkowo (opcja podania):
- 1 większa cebula
- 1 średnia marchewka
- 500 g ziemniaków
- 500 ml bulionu
Oprócz składników wymienionych powyżej przydadzą się jeszcze dwa wyparzone słoiki o pojemności 500 ml z czystymi, niezardzewiałymi pokrywkami. Pełną instrukcję wykonania przysmaku znajdziecie poniżej.
Jak zrobić pyszny boczek? Włóżcie go do słoika
Zaczynam od pokrojenia boczku na 4 kawałki. W miseczce łączę ze sobą przyprawy sypkie oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Tak powstałą „marynatą” nacieram kawałki wieprzowego specjału.
Umieszczam go w misce, przykrywam folią spożywczą i przenoszę do lodówki na całą noc. Po tym czasie boczek przenoszę do słoików, układając po 2 kawałki w każdym z nich. Dodaję po 1 liściu laurowym i po 4-6 ziaren pieprzu.
Naczynia zakręcam i przenoszę do wyłożonego ściereczką garnka — podobnie jak na pasteryzację. Wlewam wodę do 4/5 wysokości słoików i doprowadzam do wrzenia. Boczek w słoiku gotuję na wolnym ogniu przez 2-3 godziny. Studzę naczynia , uprzednio przykrywając je ściereczką. Przenoszę do lodówki.
Jak podawać boczek ze słoika?
Mięso można zjeść z pieczywem lub zrobić z niego smaczny gulasz. Wystarczy pokrojony w kawałki rarytas aż jednego słoika podsmażyć z posiekaną cebulą oraz pokrojoną w kostkę marchewką i dusić przez 45 minut wraz z połową kilograma rozdrobnionych ziemniaków. Całość należy uprzednio podlać 500 ml bulionu.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na boczek. Sprawdźcie jak przyrządzić go w piekarniku . Być może skusi was też prosty przepis na boczek marynowany w piwie — jest delikatny i aromatyczny.