Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wsadź boczek do słoików, zalej złotym napojem i wstaw do lodówki. W życiu nie jadłam czegoś tak pysznego

Wsadź boczek do słoików, zalej złotym napojem i wstaw do lodówki. W życiu nie jadłam czegoś tak pysznego

Boczek w piwie
Screen z filmu na kanale YouTube Cookrate - Meat Recipes

Pyszny boczek skusi niejednego smakosza. Przygotowanie rarytasu nie musi wcale wymagać kupowania trudnodostępnych dodatków. Jeden z dobrze znanych składników doskonale podkreśli jego smak. Przepis jest banalny. Warto spróbować.

Boczek można zrobić w słoiku

Znajomi opowiadali ostatnio jaki smaczny boczek do kanapek przygotowała ich córka. Mąż zainteresował się tym przepisem i przygotował sobie solidny zapas. Mówi, że dawno tak dobrych kanapek nie próbował.

W recepturze wykorzystywane są proste składniki — czosnek, chili, cukier, sól, woda. Zanim jednak mięso wyląduje w zalewie ze wspomnianymi dodatkami, marynuje się je przez dwa dni w innym produkcie.

Łatwo go dostać i zastosowanie też nie jest trudne. Po prostu wlewa się go do słoika wypełnionego kawałkami boczku. Dokładną instrukcję wykonania rarytasu znajdziecie w dalszej części artykułu.

Pokrojony boczek.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Cookrate - Meat Recipes
Tak jabłecznik nauczyła mnie robić mama. Z tym dodatkiem ciasto wychodzi kruche i delikatne

Jak zrobić smaczny boczek? Wystarczy jeden produkt

Do marynowania mięsa wykorzystuje się różne produkty. Można je również zastosować do przygotowania seitana, tempehu czy tofu. Jednak tym razem postawimy na boczek w piwie.

Składniki:

  • 2 kg boczku
  • 1 litr piwa
  • 5-6 większych ząbków czosnku
  • 500 ml wody
  • 50 g soli
  • 10 g cukru
  • 2 liście laurowe
  • 6-8 ziaren pieprzu czarnego
  • 10 g płatków chili (opcjonalnie)

Produktów nie potrzeba wiele, a proces przygotowania jest banalny. Opisuję go w dalszej części artykułu.

Jak zrobić pyszny boczek? Prosta receptura zachwyca

Zaczynam od pokrojenia boczku na mniejsze kawałki. Wkładam je do większych słoików i zalewam piwem. Naczynia zakręcam i wstawiam do lodówki na 2 dni. Po tym czasie zlewam płyn, a do słoików dodaje pokrojonym w plastry czosnek.

W garnku łączę wodę, sól, cukier, pieprz ziarnisty, liście laurowe oraz płatki chili. Doprowadzam do wrzenia i gotuję na średnim ogniu przez 10 minut. Zalewę umieszczam w słoikach z boczkiem. Zakręcam je i pasteryzuję przez 10 minut.

Jak podawać boczek ze słoika?

Przed zaserwowaniem rarytas warto obtoczyć w posiekanym koperku z dodatkiem czosnku lub w mieszance czosnku oraz papryki ostrej i słodkiej. Boczek będzie też znakomicie smakował w towarzystwie pieczywa posmarowanego tym pysznym masłem.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na dodatki do pieczywa. Zamiast boczku warto przygotować roślinny smalec z fasoli — z ogórkami kiszonymi smakuje fantastycznie. Być może skusi was też pasta z suszonych pomidorów.

Boczek w piwie marynowany.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Cookrate - Meat Recipes