Jak przygotować soczysty pieczony boczek?
Boczek, jak mało który kawałek mięsa, doskonale nadaje się do pieczenia. Jest to zasługą sporej zawartości tłuszczu, która chroni mięso przed wysuszeniem i w dużej mierze wytapia się w czasie pieczenia. Dziś powiemy wam jak przygotować soczysty, pieczony boczek. Będzie on pysznym dodatkiem do pieczywa, zwłaszcza w chłodne dni.
Boczek, ze względu na sporą zawartość tłuszczu, z pewnością nie powinien zbyt często gościć w naszym menu. Jednak od czasu do czasu, jeśli nie macie zbyt wysokiego poziomu cholesterolu, możecie sobie pozwolić na taką pyszną ucztę. Bo czego, jak czego, ale smaku pieczonemu boczkowi nie można odmówić.
Jak przygotować soczysty pieczony boczek?
Do pieczenia należy przeznaczyć większy kawałek mięsa, taki ważący co najmniej 1 kg. W czasie obróbki termicznej boczek bowiem bardzo się kurczy, bo paruje z niego woda i wytapia się sporo tłuszczu. Zbyt mały kawałek może sprawić, że mięso nie będzie soczyste po upieczeniu. Boczek może mieć skórę i żeberka lub tylko chrząstki.
Po oczyszczeniu i opłukaniu boczku trzeba go dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami. Skórę warto naciąć w kratkę, by łatwiej wytapiał się z mięsa tłuszcz.
Teraz boczek należy przyprawić. Najlepszymi przyprawami do boczku są niewątpliwie: czosnek, majeranek, sól i pieprz. Gwarantują one pieczeni doskonały aromat i smak.
Można jednak do przyprawienia boczku użyć też papryki słodkiej i ostrej, tymianku, oregano, a także jagód jałowca i listków laurowych. Mięso natarte przyprawami warto zawinąć w folię lub włożyć do zamykanego pojemnika i wstawić na dobę do lodówki.
Boczek pieczemy w 200 st. C przez ok. 60-75 minut. Czas pieczenia zależy oczywiście od wielkości kawałka mięsa. Po umieszczeniu boczku w brytfannie warto go podlać odrobiną wody, by słonina zbytnio się nie spiekła.
Przepis na pieczony boczek
Składniki:
ok. 1,2 kg surowego boczku
4 ząbki czosnku
majeranek
sól, pieprz
Przygotowanie pieczonego boczku
Mięso opłucz, osusz. Natrzyj zmiażdżonymi ząbkami czosnku, majerankiem, solą i pieprzem. Zawiń w folię, wstaw na co najmniej 12 godzin do lodówki.
Boczek umieść w brytfannie, na dno naczynia wlej trochę wody. Brytfannę z boczkiem wstaw do piekarnika o temp. 200 st. C i piecz mięso ok. 70 minut.
Na naszej stronie znajdziecie też przepis na pieczoną karkówkę, a także na boczek gotowany w łupinach cebuli.
Źródło zdjęcia: canva/akarlas
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: przepisy, beszamel.se, przyslijprzepis