Smakosze.pl Przepisy Nawet babcia nie robi takiego dżemu. Wychodzi 200 razy lepszy
Fot. Canva/Alexandr Vorontsov

Nawet babcia nie robi takiego dżemu. Wychodzi 200 razy lepszy

11 października 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Czy wiesz, że można przygotować dżem bez cukru? Takie przetwory wyjdą nie tylko smaczne, ale też zdrowe. Koniecznie czytaj dalej, a poznasz przepis i dowiesz się, jak zrobić ten specjał. Uważaj, bo znika do ostatniego słoiczka.

Doskonały dżem bez cukru

Jesień to doskonały czas na przygotowanie przetworów. Warto z tej okazji poznać przepis na niezwykły dżem. Ten z przepisu jest o tyle wart uwagi, że przygotowuje się go bez grama cukru. Mimo wszystko przetwory tego typu mogą być smaczne i odpowiednio słodkie.

Smak dżemu doceni cała rodzina, a w dodatku na początku nikt nie będzie w stanie uwierzyć, że jego słodycz bierze się z czegoś zupełnie innego niż cukier. Wypróbuj poniższy przepis i o smaku dżemu przekonaj się sama. Szczególnie że przygotowanie jest łatwe i zajmuje tylko chwilę.

banan.jpg
Fot. Canva/Alliance Images
Ułóż w rondelku i zalej sosem. Takie zrazy to moj ulubiony obiad na weekend

Dżem bez cukru tylko z tym składnikiem

Zanim dowiesz się, jak zrobić dżem, musisz poznać niezbędne składniki. To właśnie dzięki jednemu z nich nie będzie trzeba dodawać cukru, ale po kolei. Niezależnie od tego, z jakiego owocu przygotowujesz dżem, warto dodać do niego banana, brzoskwinie, agrest lub śliwki. Właśnie w tych owocach zawarta jest pektyna, czyli naturalna mieszanina cukrów złożonych . Dzięki nim dosypywanie białego cukru będzie zbędne.

Składniki:

  • 2 kg truskawek
  • 1 banan
  • szczypta soli

Jak zrobić dżem bez cukru?

Truskawki umyj w zimnej wodzie, a następnie oczyść je ze szypułek. Umieść je w garnku, a następnie wsyp sól. Truskawki gotuj na małym ogniu, do momentu aż się rozpadną. Kiedy to nastąpi, obierz banana i pokrój na małe kawałki.

Dodaj banana do truskawek i wymieszaj składniki. Dżem gotuj tak długo, aż składniki połączą się ze sobą. Gotowy dżem bez cukru przełóż do wyparzonych słoików. Następnie szczelnie je zakręć i poddaj pasteryzacji przez 30 minut. Przetwory przechowuj w chłodnym miejscu, a jego świeżość zatrzymasz na dłużej.

Ten sok na zimę to strzał w 10. Poznaj domową mieszankę do udrażniania odpływu .

dżem truskawki.jpg
Fot. Canva/MarekPhotos's Images
Przed wyjściem z domu włóż kubek z monetą do zamrażalnika. Później będziesz sobie wdzięczny
Taką zupę grzybową mógłbym jeść non stop. W życiu nie próbowałem lepszej
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy