Nazwę tego ciasta aż strach wymówić na głos. Na szczęście jego smak zachwyca całą rodzinę
Słyszałaś o cieście pupa pawiana? Nie ma co się śmiać. Choć deser nazwę ma zabawną, smakuje po prostu doskonale. Z tym przepisem przygotujesz je w łatwy sposób. Zanim jednak podasz je na stół, nie mów, jak się nazywa, bo rodzina pęknie ze śmiechu.
Ciasto o dziwnej nazwie, ale obłędnym smaku
Lato to czas beztroskich wyjazdów, ale też… słodkich deserów . Większość sięga po lody, czy gofry, ale mało kto wie, że można przygotować również lekkie ciasto . Podaje się je na zimno, dzięki czemu również przynosi orzeźwienie.
Przepisów na takie desery jest wiele, jednak najlepszym z nich jest ten o głupkowatej nazwie. Chodzi o ciasto pupa pawiana, które naprawdę zachwyca smakiem i wyglądem. Przygotuj je, a już zawsze z uśmiechem będziesz do niego wracać.
Co będzie ci potrzebne?
Ciasto składa się z delikatnej masy śmietanowej, owocowej galaretki i o dziwo - z mini lodów na ciepło. Są dostępne praktycznie w każdym markecie, więc nie powinnaś mieć większych trudności, aby je zdobyć. To właśnie przez ten składnik ciasto nosi nazwę pupa pawiana. Wszystkie produkty wraz z gramaturami umieszczono na liście poniżej. Przygotuj je wszystkie, a następnie zrobimy z nich pyszny deser. Zdjęcia ilustrujące umieszczone w artykule pochodzą z kanału Przepiski , który znajdziesz na YouTubie.
Składniki:
- 3 jajka
- 80 g mąki pszennej
- 80 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 330 ml śmietany 30%
- 600 g serka homogenizowanego
- 1 galaretka cytrynowa
- 150 ml + 750 ml wody
- 12 mini ciepłych lodów
- 3 galaretki brzoskwiniowe
- sól
Ciasto pupa pawiana - przepis
Do miski wlej oddzielone od żółtek białko. Wsyp szczyptę soli, a następnie ubij składniki na sztywną pianę. Partiami wsypuj cukier oraz żółtka cały czas mieszając. Miksuj, do momentu połączenia się składników w jednolitą masę.
Do miski wsyp mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj składniki, a następnie wsyp je do masy. Wymieszaj składniki. Przełóż je do prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadź. Spód piecz w rozgrzanym do 175 stopni piekarniku przez 20 minut.
Do miski wlej 175 mililitrów wrzątki i wsyp galaretkę cytrynową oraz jedną galaretkę brzoskwiniową. Wymieszaj składniki. Do większego naczynia wlej śmietanę i za pomocą miksera ubij ją na sztywno. Dopiero wtedy dodaj serek homogenizowany i wlej rozpuszczone galaretki. Wymieszaj składniki. Połowę masy przełóż na upieczony spód i równo rozprowadź.
Umieść w niej pionowo mini lody na ciepło, a następnie zalej je pozostałą masą śmietanową. Ciasto odstaw do lodówki do stężenia. W 750 mililitrach wrzątku rozpuść 2 galaretki brzoskwiniowe. Zalej nią wierzch ciasta, a następnie odstaw do stężenia na całą noc. Na drugi dzień, krój na kawałki i podawaj na deser. Sprawdź, jaki owoc jest najzdrowszy oraz poznaj przepis na inne ciasto .