Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kroję drobno cebulę i daję do niej cytrynę. Wszyscy pukali się w głowę, teraz robią tak samo
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 09.07.2024 08:01

Kroję drobno cebulę i daję do niej cytrynę. Wszyscy pukali się w głowę, teraz robią tak samo

marynowana cebula
Fot. YouTube/smacznytv

Trudno wyobrazić sobie gotowanie bez cebuli. Przyrządzona z cytryną będzie pysznym dodatkiem do wielu dań. Polecam każdemu przepis na marynowaną cebulę, który wzbogaci smak mięs, przekąsek i sałatek.

Marynowana cebula, czyli smak i aromat

Cebulę wykorzystujemy do wielu dań. Dodajemy ją do surówek, kotletów mielonych, zapiekanek i makaronów. To smaczne i zdrowe warzywo dodaje smaku i trudno wyobrazić sobie bez niego naszą kuchnię. Jednak, jeśli zależy ci, by podkręcić smak potraw, to postaw na ten przepis.

Dzięki niemu przyrządzisz marynowaną cebulę. Będzie jak znalazł do mięs, sałatek i surówek. Pasuje do rozmaitych przekąsek i szaszłyków. Przepis na marynowaną cebulę znajdziesz na kanale YouTube Smaczny.tv. Stamtąd też pochodzą zdjęcia wykorzystane w artykule. 

marynowana cebula
Fot. YouTube/smacznytv
Ten pasztet smakuje lepiej niż z delikatesów. W głowie się nie mieści, z czego jest zrobiony

Jak zrobić marynowaną cebulę?

Składniki:

  • 4 czerwone cebule
  • 1 cebula biała
  • 3 łyżki soli
  • ½ szklanki octu
  • 150 ml wody
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • plasterki cytryny

Przygotowanie marynowanej cebuli zacznij od jej pokrojenia. Włóż trochę cebuli do słoiczków. Cytrynę pokrój w plasterki i włóż po jednym plasterku do każdego słoiczka. Dołóż czerwoną cebulę.

Na wierzch każdego słoiczka dodaj drobno posiekaną białą cebulę. Wlej po 100 ml octu i dwie łyżeczki soku z cytryny do każdego ze słoiczków. Słoiki zakręć. Potrząśnij, by składniki się wymieszały. Marynuj cebulę przez 2 godziny, następnie użyj jej do dań i przekąsek. 

Marynowana cebula w twojej kuchni

Marynowana cebula ma lekko ostry i kwaskowaty smak. Będzie smacznym uzupełnieniem dań obiadowych, ale też przekąsek, a nawet kanapek. Możesz dodać ją do pomidorów i zjeść z pieczywem. Marynowana cebula pasuje też do mięs smażonych i duszonych. 

Możesz dołożyć ją do sosów jogurtowych, śmietanowych i surówek. Taki rarytas sprawi, że potrawa będzie jeszcze lepiej smakować. Wszystko dzięki przepisowi, który każdemu polecam. Pisaliśmy o tym, jak zastosować blender w sztuczce kuchennej. Podawaliśmy przepis na jajka w sosie na kolację. 

marynowana cebula
Fot. YouTube/smacznytv