Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żadne mielone, żadne schabowe. Strzelczyk przypomniał przepis na uwielbiane kotlety sprzed lat
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 09.07.2024 09:15

Żadne mielone, żadne schabowe. Strzelczyk przypomniał przepis na uwielbiane kotlety sprzed lat

kotlety z mortadeli
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

W kuchni, jak w modzie - nic nie przemija, tylko powraca w nowym wydaniu. Tomasz Strzelczyk przypomniał przepis na kotlety z mortadeli. Pamiętasz ich smak? Przygotuj je na obiad, a domownicy będą zaskoczeni, że to nie mielone, czy schabowe. Pokochają je od pierwszego kęsa. 

Kotlety z tamtych lat

W czasach PRL-u brakowało wielu podstawowych produktów spożywczych, a inne były reglamentowane i do ich zakupu potrzebne były tak zwane kartki. To właśnie wtedy sprytne i zaradne gospodynie wykazywały się sporą kreatywnością i jak każdy, kombinowały. Ktoś wpadł na pomysł, że kotlety można przygotować nawet z mortadeli. I to nie z tej włoskiej, ale z polskiej, która bardziej przypomina grubą kiełbasę, a i w smaku też jest zdecydowanie inna. 

Kotlety z mortadeli podbiły podniebienia wszystkich Polaków, a po zmianie ustroju na wiele lat odeszły w niepamięć. Jakiś czas temu przypomniał o nich Tomasz Strzelczyk. Na swoim kanale, który znajduje się na YouTubie, podzielił się łatwym przepisem na tę potrawę. Zrób je na obiad i przypomnij ten smak z odległej przeszłości. 

mortadela.jpg
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
To najzdrowszy owoc świata, a ludzie nie mają o tym pojęcia. Trudno w 1 zdaniu wymienić wszystkie jego zalety

Mortadela i kilka dodatków

Kotlety z mortadeli nie byłyby tak pyszne, gdyby oprócz samej kiełbasy do ich przygotowania nie użyto także innych składników. Nie ma ich zbyt wiele, a te niezbędne są tak powszechne, że możesz mieć je w swojej kuchni. Dlatego, zanim wybierzesz się na zakupy, sprawdź poniższą listę. To na niej umieszczono wszystkie produkty.

Składniki:

  • 1 kiełbasa mortadela
  • 2 jajka
  • 50 g mąki
  • 100 g bułki tartej
  • olej

Kotlety z mortadeli - przepis

Zacznij od pokrojenia mortadeli w plastry o grubości około 1-1,5 centymetra. Do głębokiego talerza wbij jajka i roztrzęsiona je za pomocą widelca. Na dwóch płaskich talerzach rozsyp osobno mąkę i bułkę tartą.

Plastry mortadeli obtocz w mące, a następnie w przygotowanych chwilę wcześniej jajkach, a na koniec w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej. Ułóż na niej kotlety i smaż je z dwóch stron na małym ogniu. 

Kotlety z mortadeli będą gotowe, dopiero wtedy, kiedy panierka zarumieni się na brązowo. Odsącz kotlety z nadmiaru tłuszczu i podawaj na obiad z ziemniakami i surówką. Sprawdź także przepis na inne kotlety oraz poznaj sposób na pasztet z zaskakujących składników

kotlety z mortdadeli.jpg
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA