Smakosze.pl Przepisy Nie barszcz, nie grzybowa. U mnie na Wigilię liczy się tyko ta zupa, dzieci ją kochają
YouTube / @KuchniaKasi

Nie barszcz, nie grzybowa. U mnie na Wigilię liczy się tyko ta zupa, dzieci ją kochają

24 grudnia 2023

Ta słodka i pyszna zupa zadowala podniebienia wszystkich tych, którym nie w smak grzybowe i barszcze, czyli zwłaszcza dzieci. Jest delikatna w smaku i pożywna, więc przypadnie do gustu nawet niejadkom.

Zupa migdałowa zamiast barszczu

Jest Wigilia Bożego Narodzenia i cały stół jest podbity przez kapustę, grzyby, rybę i barszcz. Cały? Nie, jest jeden zakątek, gdzie nieodmiennie królują delikatne zupy dla wybrednych, którym asortyment wigilijnych dań nie przypada do gustu.

Jednym z takich dań jest zupa migdałowa. Podobnym przepisem podzieliła się ostatnio autorka kanału kulinarnego Kuchnia Kasi na YouTube – jej przepis jest dopracowany w każdym szczególe.

Zrzut ekranu 2023-12-24 o 10.34.19.png
YouTube / @KuchniaKasi
W tym roku na Boże Narodzenie przygotuję to mandarynkowe cudo. Nie uwierzysz jak szybko je zrobisz

Zupa migdałowa – składniki

Przygotowanie tej zupy jest niezwykle proste, a dzięki temu, że można podawać ją z ryżem, nie musimy się martwić, że nasze pociechy-niejadki będą chodziły głodne.

Składniki

  • 1 l mleka
  • 200 g migdałów
  • 2 łyżki cukru
  • sól, cynamon i płatki migdałów do przyprawienia
  • Ryż do podania

Jak zrobić pyszną zupę migdałową?

Do garnka wlewamy litr mleka. Wsypujemy drobno zmielone migdały, cukier i dwie porządne szczypty cynamonu . Mieszając gotujemy.

W lekko osolonej wodzie gotujemy torebkę (125 g) ryżu. Po zagotowaniu nakładamy ryż do misek, zalewamy zupą. Całość można udekorować jeszcze szczyptą cynamonu i prażonymi migdałami.

Dzięki temu prostemu przepisowi mamy czas, by skupić się na innych daniach. Warto skorzystać z naszej rady, jak sprawić, by rodzynki w serniku nie opadały na dno i wypróbować przepis na świąteczny seromakowiec .

Zrzut ekranu 2023-12-24 o 10.33.49.png
YouTube / @KuchniaKasi
W ostatniej chwili dodałem to do bigosu. Żona przypomniała mi o tym składniku, jest najważniejszy
Do farszu na uszka dodaję niecodzienny składnik. Mama pukała się w głowę, teraz robi dokładnie tak samo
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy