U mnie w domu nie ma świąt bez seromakowca. Z tego przepisu zawsze mi się udaje
Jeśli chodzi o tradycje kulinarne, rodziny dzielą się na takie, które kłócą się o wyższość sernika nad makowcem i takie, które wiedzą o istnieniu najlepszego połączenia dwóch światów: seromakowca. Oto jak przygotować to pyszne ciasto.
Niech żyje seromakowiec
Choć jest z nim nieco więcej zachodu niż z „pojedynczą” wersją czyli jednym z ciast, seromakowiec wynagradza nie tylko tym, że łączy zwolenników sernika i kibiców makowca pod wspólnym sztandarem, lecz także po prostu doskonałym smakiem.
Ciasto składa się z trzech warstw. Najniższą z nich jest kruche ciasto, na którym układamy masę makową, a na nim dopiero – masę sernikową. Jest pełne bakalii, słodkie i po prostu pyszne.
Nie martwię się, gdy po Wigilii zostaną mi śledzie. W mig zmieniam je w obłędny smakołyk, każdy się nim zajadaPrzepis na pyszny seromakowiec
Oznacza to w praktyce, ze robimy osobno sernik i osobno makowiec i dopiero na etapie układania w naczyniu do pieczenia łączymy je w całość. Ale od tego momentu oszczędzamy już tylko czas: jedno ciasto pieczemy, jedno dekorujemy lukrem, jedno kroimy i jednym zachwycamy gości.
Składniki na kruche ciasto
- 0,2 kg mąki
- 130-140 g zimnego masła
- 50-60 g cukru pudru
- 1 żółtko
- sól, proszek do pieczenia
Składniki na masę makową
- 0,3 kg zmielonego maku
- 4 jajka (możesz też użyć białka z ciasta kruchego)
- 0,1 kg cukru pudru
- Łyżka masła
- 50 ml miodu
- 100 g mieszanki bakalii i orzechów
- Olejek migdałowy, sól
Składniki na masę sernikową
- 0,8 kg twarogu na sernik
- Pół szklanki cukru pudru
- Łyżeczka cukru waniliowego
- 50 g skórki pomarańczowej
- 3 jajka
- ⅓ kostki (200-gramowej) roztopionego masła
- Po 1 łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej
Seromakowiec – przygotowanie krok po kroku
Zmieszaj składniki kruchego ciasta, wyrób na jednolitą masę i ⅔ tej masy wyłóż naczynie do pieczenia. Spód wypiekaj przez 15 minut w temperaturze 180 stopni, aż się zrumieni. Resztę ciasta rozwałkuj, pokrój na paseczki o szerokości ok. 1 cm i wstaw do lodówki.
Ser z cukrem i cukrem pudrem zmiksuj, a następnie dodawaj jajka, mieszając po każdym na gładką masę. Dodaj roztopione masło i mąkę, jeszcze raz wymieszaj, a następnie wsyp skórkę pomarańczową i delikatnie wmieszaj ją szpatułką w jednolitą masę sernikową.
Sparz i odciśnij mak, białka ubij na sztywną pianę, a żółtka utrzyj z cukrem pudrem. Mieszając, stopniowo dodawaj mak do masy z żółtek i cukru. Dodaj roztopione masło i pozostałe składniki, wymieszaj, a następnie delikatnie wmieszaj ubitą pianę z białek.
Masę makową wyłóż na kruchy spód, a następnie przykryj masą sernikową. Na wierzchu w kratkę ułóż paski kruchego ciasta. Piecz w temperaturze 170 stopni przez ok. godzinę, a następnie studź nie otwierając piekarnika.
Gotowe ciasto można polać lukrem i udekorować, a następnie podawać i patrzeć, jak, zjednoczeni w miłości do sernika-makowca, biesiadnicy dokładają sobie kolejne kawałki.