W ostatniej chwili dodałem to do bigosu. Żona przypomniała mi o tym składniku, jest najważniejszy
Te dodatki do bigosu są nie tylko fantastycznymi przyprawami tego koronnego dania świąt. Są także sposobami na problemy z trawieniem, w pewien sposób równie nieodłącznie związane ze świętowaniem.
Przyprawy do bigosu
Kiedy ktoś po angielsku chce opisać bigos, używa sformułowania, które dosłownie znaczy „potrawka myśliwska”. Opisuje to dobrze nie tylko tradycyjne zastosowanie bigosu jako potrawy “w drogę”, lecz także smak. W bigosie pierwsze skrzypce gra mięso i kapusta, ale za nimi stoi cała orkiestra przypraw. To właśnie one odpowiadają za niezwykły aromat i głębię smaku dania.
I to właśnie one mogą ratować nas przed objawami nadmiernego zamiłowania do tej tradycyjnej potrawy. Nie oszukujmy się bowiem – choć bogaty w białko i niezwykle sycący, bigos ma też swoją ciemną stronę: wywołuje problemy z trawieniem.
Do farszu na uszka dodaję niecodzienny składnik. Mama pukała się w głowę, teraz robi dokładnie tak samoPrzyprawy do bigosu jako sposób na wzdęcia
Spośród przypraw do bigosu dwie zasługują na szczególną uwagę, jeśli chodzi o ich funkcje zapobiegania wzdęciom i regulowania trawienia.
- Kminek – przyprawa o charakterystycznym, pieprznym zapachu znana jest jako sposób na wzdęcia. Zaleca się nie tylko przyprawianie nią ciężkich dań. Można przygotować z niego napar, a nawet żuć ziarna. Na szczęście kminek tak doskonale komponuje się z bigosem, że można ten “lek” dodać wprost do potrawy
- Goździki – przyprawa o znanym działaniu przeciwzakrzepowym, ale też przeciwzapalnym. Substancje zawarte w tych “gwoździkach” regulują procesy trawienne i leczą stany zapalne, m.in. żołądka. Mogą bardzo pomóc w poprawieniu samopoczucia po zjedzeniu ciężkiej potrawy
- Anyż – nie tylko przyspiesza metabolizm, lecz także działa rozkurczowo. Herbaty z dodatkiem anyżu znane są jako leki na trawienie, więc obecność gwiazdek w bigosie może zrównoważyć jego ciężar dla żołądka.
Bigos i sposoby na trawienie
Jest oczywiście więcej składników potraw, które mogą pomagać w nierównej walce z metabolizmem. Przygotowując bigos na jego wczesnym etapie można pokusić się o dodatek kopru włoskiego. Ta przyprawa, znana z napojów dla niemowląt, zadziała jako sposób na wzdęcia dla osób w każdym wieku.
Przede wszystkim jednak warto się nie przejadać. W końcu w święta na naszych stołach pojawia się tyle pyszności, że nie trzeba nakładać sobie dwóch dokładek jednej, tak ciężkiej potrawy. A bigos to bigos – poczeka do jutra.
Wypróbuj też ten nietypowy dodatek do bigosu albo przyrządź jego szybką wersję z tego przepisu.