W tym roku na Boże Narodzenie przygotuję to mandarynkowe cudo. Nie uwierzysz jak szybko je zrobisz
Choć nie należą do tradycyjnego repertuaru wigilijnych dań, mandarynki zrosły się z polskim Bożym Narodzeniem na dobre. Dlatego warto uhonorować je choćby takim prostym deserem, który, przy okazji, jest niezwykle efektowny.
Deser z mandarynkami
Mandarynki to pewne źródło witamin. Do polskiej tradycji świątecznej wnoszą jednak też pewien niezastąpiony wymiar. Są słodkie, kwaśne i bardzo orzeźwiające, a to coś, co trudno powiedzieć o wielu tradycyjnych potrawach.
Dlatego, choć kłócą się z bigosem i kutią, warto uhonorować je wśród naszych dań i zadbać o to, by pozostały z nami na dłużej. Przygotowanie z nich tego spektakularnego deseru z pewnością pomoże osiągnąć ten cel.
Ten bigos zrobisz w 30 minut, sekret tkwi w kapuście. Większość Polaków nawet by o niej nie pomyślałaDeser z mandarynek
W zasadzie ten deser to kilka mandarynek, pół litra mleka i kilka minut pracy (plus czas na zastyganie masy). Zupełnie jednak nie widać tego po efekcie, który jest dosłownie spektakularny. Jedyny problem z tą potrawą jest taki, że za szybko znika ze stołu.
Składniki
- 5-6 mandarynek
- 0,5 l mleka
- 8 g agaru
- cukier lub słodzik (np. erytrytol)
- 300 ml kwaśnej śmietany
- Opcjonalnie: aromat waniliowy
Deser z mandarynek – przygotowanie
Mandarynki obieramy dokładnie ze skórki razem z albedo, czyli jej białą częścią.
Prostą butelkę plastikową po napoju obcinamy od góry, tak by powstała prosta forma walca zamkniętego z jednej strony.
Mleko wlewamy do garnka, słodzimy, dodajemy agar i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę, aromat waniliowy, i rozprowadzamy wszystko na gładką, płynną masę.
Na dno butelki wylewamy 1-2 cm masy i odstawiamy do zastygnięcia. Kiedy będzie już całkowicie gęsta, w butelce umieszczamy mandarynki. Kanał youtube'owy Desery Zdrowe, gdzie m.in. można znaleźć ten przepis, proponuje tu ciekawe ułatwienie.
Obrane mandarynki nawlekamy na pałeczkę do jedzenia chińszczyzny tak, by zatrzymały się na jej zgrubieniu u dołu. Tak przygotowane na wspólnym rdzeniu wstawiamy w butelkę i oblewamy dokoła resztą masy mlecznej.
Kiedy wszystko zastygnie, wystarczy wyjąć delikatnie pałeczkę i wysunąć deser z butelki (a jeśli się nie da, rozciąć plastik). Deser serwujemy w “kromkach”, ciesząc oczy gości spektakularnym widokiem plasterków pomarańczy. Skorzystaj też z rady, jak wybrać dobre mandarynki. Inny przepis na szybki deser to sernik bez pieczenia z brzoskwiniami.