Smakosze.pl Porady Nie da się gorzej gotować parówek. Stają się niejadalne i pełne trucizny
Fot. Shutterstock/GYG Studio

Nie da się gorzej gotować parówek. Stają się niejadalne i pełne trucizny

13 października 2024
Autor tekstu: Adam Moskal

Parówki na śniadanie nie są dla mnie niczym nowym. Choć zdaje sobie sprawę, że nie jest to najzdrowszy wybór, uwielbiam je za prostotę przygotowania i delikatny smak. Okazuje się jednak, że całe życie gotowałem je w najgorszy możliwy sposób. Przez to zamieniały się w truciznę.

Tak zawsze gotowałem parówki

Wydawało mi się, że parówki nie skrywają w sobie żadnych sekretów. Ot wrzucam je do wody, chwilę gotuję i wyjmuje gorące mięso. Niestety taka metoda sprawia, że zachodzą wyjątkowe reakcje chemiczne, których efekty są wyjątkowo szkodliwe.

Tak zrobione parówki mogą stać się nie tylko niesmaczne, ale również niezdrowe. Przegrzany produkt pęcznieje od nadmiaru wody i nabiera nieprzyjemnej konsystencji, do tego w jego wnętrzu pojawiają się paskudne substancje.

Parówki (1).jpg
Fot. Canva
Koniec z niedzielami niehandlowymi? 13 października wiele sklepów jest otwartych

Nigdy nie gotuj tak parówek

Gdy tylko dowiedziałem się, że tak zrobione parówki szkodzą, natychmiast zmieniłem swoje przyzwyczajenia. Przegrzane parówki wytwarzają nitrozoaminy, które uznawane są za rakotwórcze. Dlatego wrząca woda nie nadaje się do przygotowywania parówek.

Jak odpowiednio gotować parówki?

Przede wszystkim nie wolno doprowadzić wody do wrzenia. Można podgrzewać ją "na oko', ja jednak sięgam po pomoc kuchennego termometru. Gdy temperatura osiąga około 70-80 stopni Celsjusza, wrzucam do niej parówki.

Powyższą temperaturę utrzymuje przez cały czas podgrzewania parówek. W ystarczy około 6 minut, abym uzyskał idealnie gorące parówki , które nie są napęczniałe i pełne nitrozoamin.

Parówki (2).jpg
Fot. Canva
Poszedł do baru w ratuszu i wziął schabowego. Już po pierwszym kęsie nie krył rozczarowania
Weź żółtko jajka i wrzuć je do oleju. W głowie się nie mieści, co z tego wychodzi
Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy