Nacinam parówki, kładę na patelni i dodaję żółtka. Jak dla mnie nie ma lepszego śniadania
Pomysłowe śniadania z parówek i jabłek stały się w ciągu ostatnich lat osobną gałęzią sztuki kulinarnej. Oto jeden z podobnych przepisów. Poznajcie parówkowe słoneczka.
Śniadanie z parówek
Miotełki, ośmiorniczki, serduszka… jest tyle sposobów na serwowanie śniadań z parówkami i jajkami, że czasem nie wiadomo, na który się zdecydować. Jedno jest pewne – desery tego typu zaprzeczają zasadzie, że nie wolno bawić się jedzeniem.
Nowinki takie jak ta przypadły do gustu wielu dzieciom, a właściwie rodzicom, którzy dzięki temu mogą zaproponować swoim pociechom pożywne i sycące śniadanie. W końcu jajka i parówki to dwa podstawowe produkty tej pory dnia. Każdy opiekun dziecka, które jada oczami, może dołączyć takie śniadanie do swojego repertuaru.
Sposób na tę turecką jajecznicę poznałem na wakacjach. Smakuje mi 100 razy bardziej, niż klasycznaŻółtka i parówki
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Appetitlicher Morgen. Przypomina on starą sztuczkę na odpowiednie nacinanie kiełbasek i innych produktów. Polega ona na umieszczeniu dwóch pałeczek (takich od azjatyckiego jedzenia) po obu stronach krojonego przedmiotu, by nie dopuścić noża do dobicia do deski.
Składniki
- 2 parówki
- 4 żółtka jajek
- Sól, według uznania także pieprz, szczypiorek
- Olej do smażenia
Parówki-słoneczka
Parówki rozwijamy z folii. Wzdłuż nich układamy dwie pałeczki od azjatyckiego jedzenia. Nożem nacinamy parówki na taką głębokość, na jaką pozwalają pałeczki.
Parówki przekrawamy wzdłuż przez środek części, która nie jest nacięta. Zwijamy każdą połowę nienaciętą częścią do środka, by powstały płatki kwiatka lub promyki słoneczka. Końcówki parówek łączymy wykałaczką.
Parówkowe kółka układamy na rozgrzanej i natłuszczonej patelni. Smażymy je przez chwilę. Kiedy nieco się skurczą, do środka każdej z nich delikatnie wkładamy żółtko jajka. Przyprawiamy solą, a także, według uznania, bardziej wyrazistymi przyprawami. Słoneczka smażymy, aż zrobią się z dołu rumiane. Przewracamy je na drugą stronę i smażymy do momentu, kiedy żółtko będzie zestalone.
Wypróbuj też przepisy na ciastka bananowe z ciasta francuskiego i placki z cukinii.