Smakosze.pl Przepisy Nie do wiary, co Rączka dodaje do zapiekanki. Ten przysmak kocha 90 procent Polaków
YouTube/@raczkagotuje1081, Facebook/Rączka gotuje

Nie do wiary, co Rączka dodaje do zapiekanki. Ten przysmak kocha 90 procent Polaków

8 lipca 2023

Kuchnia Remigiusza Rączki zna wielu smakoszy. Ten śląski kucharz proponuje zapiekankę z dodatkiem, który uwielbia większość Polaków. Mowa o kaszance, którą zwykle przysmaża się z cebulką. Jednak tym razem trafi ona do zapiekanki Remigiusza Rączki.

Kaszanka- Polacy ją lubią!

Kaszanka bardzo często gości na stołach Polaków. Popularna jest z patelni z zasmażaną cebulką i z grilla. To lubiany przysmak, który serwuje się podczas letnich spotkań w plenerze z rodziną i znajomymi. Wiele osób wybiera ją też jako danie na sycącą kolację.

Kaszanka zrobiona jest z podrobów i kaszy. Zawiera też krew świni. Ten popularny przysmak zawiera dużo żelaza, które organizm człowieka wykorzystuje do produkcji czerwonych krwinek. Jedzenie kaszanki zapobiega anemii i wspiera układ odpornościowy. Kucharz Remigiusz Rączka kaszankę dodaje do pysznej zapiekanki.

Magnesy na lodówce szkodzą? Raz na zawsze rozwiązujemy wątpliwości

Jak przygotować zapiekankę z kaszanką od Remigiusza Rączki?

Składniki:

  • 2 bułki do zapiekanek
  • 4 kaszanki
  • 250 ml passaty pomidorowej
  • cebula czerwona
  • 100 g masła
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka majeranku
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej
  • szczypta kminu rzymskiego
  • sól
  • pieprz
  • 4 ogórki małosolne
  • 150 g tartego cheddar

Bułki kroimy wzdłuż, kaszankę pokrojoną na kawałki podsmażamy na patelni. Bułki smarujemy passatą. Kaszankę doprawiamy na patelni przyprawami i dokładnie mieszamy. Kaszankę wykładamy na bułki.

Kroimy czerwoną cebulę i karmelizujemy na patelni. Wykładamy na bułki. Sypiemy tarty cheddar na bułki. Bułki wkładamy do pieca. Po wyjęciu, na wierzch kroimy ogórki małosolne.

Zapiekanki z kaszanką, czyli śląski kawior

Zapiekanki z kaszanką będą smakować dzieciom i dorosłym. Mają wyrazisty smak, który dodatkowo podkreśla kmin rzymski i majeranek. Najważniejszym elementem tych zapiekanek jest kaszanka, która nazywana jest śląskim kawiorem. To tradycyjna śląska kuchnia w nowoczesnym wydaniu.

To danie będzie idealną propozycją na letnie spotkania w plenerze. Ogórki małosolne jeszcze bardziej podkręcą smak tej smacznej śląskiej zapiekanki. Warto wypróbować przepis Remigiusza Rączki. Pisaliśmy o kaszance z grilla. Podawaliśmy przepis na kaszankę od Ewy Wachowicz.

kaszanka
Canva/Photography by Tonelson

Źródło: YouTube/ @raczkagotuje1081

Rzodkiewki będą jędrne nawet przez tydzień. Najlepsze gospodynie mają genialny trik
Moje gołąbki wychodzą idealnie soczyste. Zawsze stawiam na 1 rodzaj mięsa
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy