Nie dodawaj do kawy, to niszczy zdrowie. Rujnują wagę i serce
Do kawy przykleiła się łatka niezdrowego produktu, ale napój ten z pewnością na nią nie zasługuje. Wystrzegać się tylko należy pewnych dodatków, które w taki go zmieniają. Oto lista rzeczy, z których należy zrezygnować.
Zdrowa kawa
Niektórzy traktują picie kawy jako swego rodzaju zło konieczne – niezbędne pobudzenie i napęd do życia. W każdym razie tak może się wydawać, kiedy słuchamy dowcipów i maksym poświęconych piciu tego napoju, zwłaszcza w miejscu pracy. Kawa nie jest jednak ani złem, ani nie jest konieczna . Oto co należy wiedzieć o jej zdrowotnych właściwościach.
Po pierwsze więc – pamiętajmy, że czarnej kawy bez szkody dla diety możemy wypić nawet kilka filiżanek dziennie . Ma ona działanie pobudzające (choć mniejsze, niż chcieliby niektórzy). To sprzyja podtrzymaniu diety, na której staramy się jadać mniej. Mówimy jednak cały czas o prawdziwej czarnej kawie.
Kawa i jej podróbki
Czy więc jest coś takiego jak nieprawdziwa kawa? Owszem, i to pierwszy produkt, przed którym należy przestrzec miłośników tego napoju. Chodzi o wszelkiego rodzaju produkty typu 3 w 1, zarówno do samodzielnego zalania wodą, jak i sprzedawanych w puszkach i kartonikach.
Dalsza część tekstu pod filmem.
W samej rozpuszczalnej kawie nie ma nic złego. To po prostu liofilizowany napar do samodzielnego uwodnienia. Jednak w składzie tych saszetek znajdujemy kawę na szarym końcu, a wcześniej – cukry , słodziki i śmietanki.
Problematyczne dodatki do kawy
I właśnie wszystkie te dodatki powodują poważne problemy. Nie ma co rozpisywać się tu o cukrze, a tym bardziej jego przemysłowo produkowanych, bardziej szkodliwych wersjach, w tym także smakowych syropach . Cukier jest niezdrowy w każdej kawie i już od pierwszej łyżeczki. Jeśli nie lubimy smaku kawy, można w ogóle jej nie pić (bez szkody dla diety) albo maskować go przyprawami , takimi jak cynamon .
Równie duży problem jest ze sztucznymi zabielaczami. Słodkawe w smaku, przypominające mleko w proszku, to tłuszcze roślinne ze stabilizatorami i emulgatorami . Pełne są tłuszczów trans, które powodują ryzyko chorób serca i zachorowania na raka.
Mleko w kawie
Jest jeszcze jeden produkt, po który najczęściej sięgamy, by złagodzić smak kawy. Jest nim zwykłe mleko. Zawartej w nim laktozy nie toleruje mniej więcej dwie trzecie Polaków, jednak tylko część z nich ma przy tym zaburzenia pokarmowe . Nie ma co więc odradzać picia kawy z mlekiem, skoro i tak występuje ono w naszej diecie .
Jest tu jednak jedno ale – chodzi o ilość. Pełnotłuste mleko to aż niemal 4% tłuszczu, a przy tym dużo cukrów i dla niektórych nadmiar wapnia. Problemy zaczynają się przy którejś kolejnej filiżance, albo w sieciowej kawiarni, gdzie kubki caffé latte sięgają trzech czwartych litra pojemności. Pijmy więc kawę bez wyrzutów sumienia – byle gorzką i czarną.
Wypróbuj też przepisy na pieczoną karkówkę i pączki bez smażenia .