Smakosze.pl Dieta Nie dodawaj do kawy, to niszczy zdrowie. Rujnują wagę i serce
Fot. Shutterstock

Nie dodawaj do kawy, to niszczy zdrowie. Rujnują wagę i serce

27 lutego 2025

Do kawy przykleiła się łatka niezdrowego produktu, ale napój ten z pewnością na nią nie zasługuje. Wystrzegać się tylko należy pewnych dodatków, które w taki go zmieniają. Oto lista rzeczy, z których należy zrezygnować.

Zdrowa kawa

Niektórzy traktują picie kawy jako swego rodzaju zło konieczne – niezbędne pobudzenie i napęd do życia. W każdym razie tak może się wydawać, kiedy słuchamy dowcipów i maksym poświęconych piciu tego napoju, zwłaszcza w miejscu pracy. Kawa nie jest jednak ani złem, ani nie jest konieczna . Oto co należy wiedzieć o jej zdrowotnych właściwościach.

Po pierwsze więc – pamiętajmy, że czarnej kawy bez szkody dla diety możemy wypić nawet kilka filiżanek dziennie . Ma ona działanie pobudzające (choć mniejsze, niż chcieliby niektórzy). To sprzyja podtrzymaniu diety, na której staramy się jadać mniej. Mówimy jednak cały czas o prawdziwej czarnej kawie.

filiżanka kawy

Najlepszy obiad na weekend i święta. Znika ze stołu błyskawicznie, a przepis jest banalny

Kawa i jej podróbki

Czy więc jest coś takiego jak nieprawdziwa kawa? Owszem, i to pierwszy produkt, przed którym należy przestrzec miłośników tego napoju. Chodzi o wszelkiego rodzaju produkty typu 3 w 1, zarówno do samodzielnego zalania wodą, jak i sprzedawanych w puszkach i kartonikach.

Dalsza część tekstu pod filmem.

W samej rozpuszczalnej kawie nie ma nic złego. To po prostu liofilizowany napar do samodzielnego uwodnienia. Jednak w składzie tych saszetek znajdujemy kawę na szarym końcu, a wcześniej – cukry , słodziki i śmietanki.

kawowy napój mleczny

Problematyczne dodatki do kawy

I właśnie wszystkie te dodatki powodują poważne problemy. Nie ma co rozpisywać się tu o cukrze, a tym bardziej jego przemysłowo produkowanych, bardziej szkodliwych wersjach, w tym także smakowych syropach . Cukier jest niezdrowy w każdej kawie i już od pierwszej łyżeczki. Jeśli nie lubimy smaku kawy, można w ogóle jej nie pić (bez szkody dla diety) albo maskować go przyprawami , takimi jak cynamon .

Równie duży problem jest ze sztucznymi zabielaczami. Słodkawe w smaku, przypominające mleko w proszku, to tłuszcze roślinne ze stabilizatorami i emulgatorami . Pełne są tłuszczów trans, które powodują ryzyko chorób serca i zachorowania na raka.

kawa w jednorazowym kubku

Mleko w kawie

Jest jeszcze jeden produkt, po który najczęściej sięgamy, by złagodzić smak kawy. Jest nim zwykłe mleko. Zawartej w nim laktozy nie toleruje mniej więcej dwie trzecie Polaków, jednak tylko część z nich ma przy tym zaburzenia pokarmowe . Nie ma co więc odradzać picia kawy z mlekiem, skoro i tak występuje ono w naszej diecie .

Jest tu jednak jedno ale – chodzi o ilość. Pełnotłuste mleko to aż niemal 4% tłuszczu, a przy tym dużo cukrów i dla niektórych nadmiar wapnia. Problemy zaczynają się przy którejś kolejnej filiżance, albo w sieciowej kawiarni, gdzie kubki caffé latte sięgają trzech czwartych litra pojemności. Pijmy więc kawę bez wyrzutów sumienia – byle gorzką i czarną.

Wypróbuj też przepisy na pieczoną karkówkę i pączki bez smażenia .

napój kawowy

Najlepsze pączki od Heni, bez smażenia na tłuszczu. Najprostszy przepis
Faworki zrobisz w 15 minut. Prosto i bez smażenia, nie musisz lecieć do cukierni
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy